– De kjenner jeg ekstra godt. Det blir spesielt, sier Stine Bredal Oftedal etter å ha spilt en berg-og-dalbane-semifinale av dimensjoner. Hun gikk fra svak til glimrende i den voldsomme snuoperasjonen mot Danmark.

I VM-finalen for tre år siden var hun bare svak. Oftedal traff på bare ett av syv skudd da Frankrike overrasket stort og satte et Norge i kalasform på plass med 23–21 i Hamburg.

– Er revansje et ord du vil bruke?

– Ja, det er ikke feil å bruke det i hvert fall. Men alle mesterskapet lever sitt eget liv. Jeg har bare veldig lyst til å vinne dette EM uavhengig av hva som har skjedd tidligere, sier Stine Bredal Oftedal.

– Det blir en morsom fight. De kjenner oss og vi kjenner dem. Vi har mye informasjon å dele om hver andre, sier Estelle Nze Minko som til daglig spiller ved hennes side i Györs gullrekke.

I Györs midtforsvar er Béatrice Edwige nær kollega med Norges beste i semifinalen, Kari Brattset Dale. Også Veronica Kristiansen og Silje Solberg er kollega av den franske forsvarssjefen og keeper Amandine Leynaud i klubben.

– Vi spiller sammen og er venner selv om vi møtes i en EM-finale. Hvis Norge er det beste laget så er det ok om de vinner. Jeg tror det blir en veldig god finale om det er Norge vi møter på søndag, sa Béatrice Edwige til VG før det var klart at Norge blir finalemotstander.

FRANSK LYKKE: Estelle Nze Minko (til høyre) og de franske jentene jublet som besatt etter at finalen var sikret. Nå blir det møte med gamle kjente fra Norge søndag. Foto: Bjørn Steinar Delebekk

Sammen med Nze Minko knuste hun alle Kroatias finaledrømmer i løpet av minutter. Frankrike vant 30–19 i en oppvisning av en semifinale.

– Frankrike er et vanvittig bra lag. De har veldig mye å spille på og har individuelle ferdigheter som er meget gode. Alltid dynamiske, beskriver Stine Bredal Oftedal.

I VM-finalen for tre år siden utmanøvrerte Frankrike-trener Olivier Krumbholz landslagssjef Thorir Hergeirsson på sidelinjen. Stine Bredal Oftedal forventer nye taktiske grep søndag.

– Vi regner med å få taktiske varianter mot oss. I Golden League i oktober ledet vi med et par mål og da la Frankrike plutselig om forsvarsspillet til en veldig høy 5–1-formasjon hvor de fulgte oss tett. Noe vi ikke er særlig vant å spille mot. Vi skal være forberedt på det og skal løse det, lover hun.

Veronica Kristiansen var Norges store spiller da de franske jentene ble satt på plass med knappest mulig margin under Golden League i Århus 3. oktober.

Trener Krumbholz var perlehumør etter en semifinale hvor han traff optimalt med bruken av Nze Minko foran forsvarsmuren i 5–1. Veterantreneren møter Norge for tredje gang i en finale. VM-finalen i 1999 ga tap etter fire ekstraomganger – for tre år siden kom hans store revansje.

– Norge er våre venner. Vi har hatt treningsleirer med dem. Fantastiske jenter. Stine (Bredal Oftedal) var jo lenge i Frankrike. Jeg liker å spille mot Norge, sier Krumbholz til VG.

Mange av de syv Györ-spillerne i EM-finalen har opplevd store ting sammen i klubben som har vunnet Champions League tre sesonger på rad før pandemien stoppet turneringen sist vår.

Györ har spilt smått utrolige 45 kamper i Champions League uten å tape. det så stygt ut da de lå under i Moskva og Brest denne sesongen. Men begge endte uavgjort. Stine Bredal Oftedal har lært mye av klubbens unike evne til å unngå nederlag.

Akkurat det ble dratt frem da Danmark ledet 13–10 ved pause.

– Kari og jeg snakket sammen. Vi har Eduarda Amorim i klubben. Hun er veldig pådriver for det i Györ. Vi har lært mye av henne og prøver å bringe det inn på landslaget, sier hun og mener også Norge har denne typen spillere.

– Vi så bort på Nora (Mørk). Hun var så rolig. Det samme med Marit (Malm Frafjord). Etter hvert fikk du kontrollen via andre. Det er utrolig viktig, beskriver hun.

Norges EM-kaptein har vært med på det meste siden hun debuterte i EM for 10 år siden. Men nervene spilte henne et puss i første halvdel av semifinalen.

– Det kan godt hende. Jeg vet ikke hva som skjedde i 1. omgang. Men vi var preget av stundens alvor. Vi har ikke spilt jevne kamper tidligere i EM og så var Danmark veldig på også.