Norges hopp-ess på damesiden har ikke vært i konkurranseform siden mars 2021. OL i Beijing sto hun over. Hun ønsket ikke å slanke seg på en uforsvarlig måte.

Maren Lundby slet med de ekstreme kravene som stilles i skihopping, deriblant vekt. Totningen er nå tilbake på landslaget, og garanterer at hun er med for å vinne renn.

Hennes nye treningsoppskrift har gitt gode svar, og spesielt én forandring har vært viktig for å få tilbake konkurranseformen. Hun innrømmer likevel at tøffe utfordringer ligger foran henne.

Ett hovedfokus

Hoppyndlingens comeback er et faktum, og Lundby skal igjen være med for fullt. Det bekreftet sportssjef Clas Brede Bråthen på et pressetreff for det norske skihopplandslaget tirsdag.

– Vi håper hun skal være i gang i bakken igjen i august, forteller Bråthen.

Lundby er veldig motivert og gleder seg til sesongen som kommer. Den byr på både VM i Planica, og for første gang i historien: skiflyvning for kvinner.

– Jeg opplever forbedring på de tingene jeg har hatt mest å gå på, og det kjennes bra.

Den største forandringen i treningsopplegget nå har vært et økt fokus på utholdenhet, men fortsatt er det mye som er likt som før.

– Jeg har slitt med riktig vekt, men nå virker det som at kroppen begynner å jobbe mer, og at jeg har fått i gang forbrenningen. Jeg jobber også mye med hoppteknikk, av det jeg kan øve på utenfor bakken. Det er deilig å kjenne på at jeg har funnet riktig oppskrift, forklarer hun.

Samler ikke på tiendeplasser

Hun opplyser om et bra nivå på trening, og ser positivt på å være tilbake på bakken i august.

– Jeg er på rett vei. Det jeg gjør nå fungerer. Jeg trengte kanskje det forrige året på å hente meg inn. Jeg har vært tålmodig og nå kjenner jeg på uttelling, sier Lundby.

Hopptalentet, som har samlet inn hele 30 verdenscupseire, to VM-gull og ett olympisk gull, er ikke tilbake i troppen for å plassere seg bak noen andre. Potensialet ligger der, om hun gjør de riktige tingene, sier hun selv.

– Det er ikke aktuelt for meg å bare være med for å kjempe om tiendeplasser. Når du har vunnet mye tidligere, er det ikke noe artig å bli nummer ti. Jeg skal vinne hopprenn igjen, understreker hun.

Hennes siste hopp i konkurransesammenheng var i Oberstdorf 3. mars 2021. Da ble det VM-gull.

Drøyt halvannet år etter er hun fortsatt motivert for å ta steget til topps igjen. Hun har en klar strategi på hvordan hun skal gå gjennom tøffe perioder formmessig.

– Ta ting gradvis, og være konsistent og holde det gående hele tiden. Rett og slett jobbe godt hver dag, og ikke la litt motgang ta knekken på deg. Stå i det og jobb på, så løser det seg etter hvert, lyder en håpefull Lundby.

Hopplandslaget for damer ble presentert tirsdag. Trener Henning Stensrud t.v. Erin Maria Kvandal, Thea Minyan Bjørseth, Maren Lundby, Silje Opseth, Anna Dine Strøm, Christian Meyer og Jermund Lunder. Foto: Terje Pedersen / NTB

God tid

Gleden er stor for å være tilbake på landslaget. Men utfordringen om å møte vektkravet for å konkurrere i toppen, ligger der fortsatt.

Lundby god tid til å finne hoppformen.

– Det største i år blir VM i Planica og skiflyvning i Vikersund. For min del som kommer i gang litt sent med hoppingen, er det veldig positivt at det kommer så sent.

Lundby er en erfaren hopper, og vet hva som kreves for å gjøre nye forsøk på å nå toppen igjen. OL om fire år er det langsiktige målet. Aller først ser hun frem til samlinger og trening med laget.

– Jeg gleder meg til å være sammen med gjengen på samling og føle at ting går fremover. Jeg ser frem mot en ny oppkjøring med mye bra trening.

Hun håper at enda fler vil komme og se jentene hoppe i årene fremover.

– VM i Planica trekker nok mye folk. Det virker jo som interessen har tatt seg litt opp for vår del.