– Er det alvor? spør Elverum-trener Christian Berge og prøver å sette skapet på plass etter at Haslum-trener Tom-Eirik Skarpsno har fyrt opp stemningen med Elverums penger og utlendinger.

I idretten kan vi glemme myten om rike Bærum. I herrehåndballen er det Elverum som sitter på den største pengesekken, 12 millioner, Bærums-laget Haslum på en av de minste, ca. fire millioner.

– En omsetning på 12 millioner, ja – men det er en vesentlig forskjell på det og spillerbudsjettet. Det går ikke an å sammenligne bare budsjetter, formaner Berge, som ser vesentlige forskjeller i forutsetningene for de to klubbene.

«Ingen» vil til Elverum

– Vi bor ikke så sentralt og må derfor rekruttere på en annen måte enn Haslum, som har Wang rett i nærheten. Haslum får flere å velge mellom fordi de holder til der de gjør. Norske spillere har visst en forestilling om at det er vanskelig å bo i Elverum. Vi har hatt mange navn på blokka, men det er vanskelig å få noen hit. Derfor må vi hente utlendinger. Og dem må vi selvfølgelig betale mer enn det Haslum gjør til sine unggutter, forklarer Berge, som legger til at Elverum nå har en av de største rekruttgruppene i landet.

Da juniorfinalen ble spilt i Spektrum i desember, var det nettopp Elverum og Haslum som møttes – og Haslum vant.

Haslums satser todelt

Haslum-trener Skarpsno har ingen problemer med å innrømme at det er lettere for Haslum å få tak i spillere enn det er for Elverum.

– Det er klart vi har en fordel av alle utdanningsinstitusjonene som ligger i vårt område, men samtidig er vi litt stolte over det vi har fått til, sier HIL-treneren, som har vokst opp i klubben. De seks siste årene har han hatt ansvaret for A-laget.

– De siste seks årene har vi hatt én utlending i stallen, sier Haslum-treneren, som enten utvikler klubbens egne yngre eller får hentet de største talentene til klubben, slik som for eksempel Sander Sagosen. 18-åringen har allerede fått sin mesterskapsdebut på A-landslaget, som nå skal ledes av Elverum-trener Christian Berge.

– Det er vel litt blåst opp det der med kjøpelag, men det er jo litt stas at vi er i seriefinalen med så mange unggutter, sier Sagosen, som skal spille karrierens viktigste seriekamp.

– Jeg har drømt om at denne kampen skulle bli avgjørende. Det blir kult og morsomt, sier trønderen, som prøver seg som spåmann.

– Er Elverum gode, så vinner de. Er vi gode, så vinner vi. Men vi er Norges beste lag når vi får alt til å fungere!

Fyrer opp med vilje

Haslum-treneren innrømmer at han prøver å fyre opp stemningen litt når han setter fokus på Elverums penger og seks utlendinger, men samtidig er det ikke usant.

– De siste ti årene har vi vært i særklasse når det gjelder å utvikle egne talenter. Og vi har ikke bare fått dem til å bli gode juniorer, vi har også fått dem opp på A-laget.

Haslum har vært en gjenganger i juniorfinalene siden årtusenskiftet og står med fem NM-gull på syv forsøk. Og i en tid hvor guttehåndballen sliter med rekrutteringen flere steder, opplevde Haslum at av 70 påmeldte til håndballskolen var 53 gutter!

Ikke fullt så populære er Haslum blant Bærums befolkning. Mens seriefinalen er utsolgt med 990 billetter (ca. 350 til Elverum), har laget bare 436 i snitt på seriekampene. Elverum er Norges mest populære lag med 1672. – Vi håper tallene skal se bedre ut når vi kommer i den nye hallen vår i desember. Bedre fasiliteter vil hjelpe, men vi har også en jobb å gjøre for å rekruttere tilskuere blant våre egne, som bryr seg om håndball, sier Skarpsno.

Tredje på rad

Mange sier mye om håndballforbundet i disse dager, men å klage på serieoppsettet kan ingen gjøre. For tredje år på rad faller avgjørelsen i den siste kampen. I fjor hadde Elverum hjemmekamp i avslutningen og tok sitt første seriegull noen gang. (Haslum-strategen Erlend Mamelund var skadet og ute av spill.) Med uavgjort onsdag kveld blir det nytt gull, mens Haslum trenger seier.

– Det blir helt marginalt hvem som tar dette, og jeg tror målvaktene avgjør, Vi skal sørge for at forsvaret gir Morten (Nergaard) den hjelpen han trenger, sier Berge, som vet at også Haslums Trond Tjemsland kan stenge når han har dagen.

– Men som landslagstrener må du vel håpe at Haslums landslagsspillere er gode?

– Ja, det gjør jeg. Men jeg håper forsvaret vårt stopper dem, sier Christian Berge.