HOLMENKOLLEN: Da Martin Fourcade tok telemarknedslaget etter den lille kulen like før mål, var det en aldri så liten maktdemonstrasjon.

Han gjorde det samme under verdenscupen i Holmenkollen i fjor. Da vant han normaldistansen og ble nummer to på sprinten.

Franskmannen stortrives i Holmenkollen og trente i to måneder sist sommer i nasjonalanlegget for å være best mulig forberedt til årets VM.

— Dette gullet var viktig for oss. Det var vårt første i denne øvelsen siden 2009, sier Fourcade.

Tarjei Bø skuffet etter VM-bronsen:

Storebror tok gull

Han gikk ikke på laget i 2009. Det gjorde derimot storebror Simon som også gikk ankeretappen.

— Målet mitt for resten av mesterskapet er én gullmedalje, sa Fourcade som bare ristet på spørsmålet om han drømte om å bli VM-konge?

— Konge her? Nei, Norge har allerede en konge, svarte han.

Noen dager med feber og uten trening like før VM så ikke ut til å ha satt den sterke franskmannen tilbake. Han avgjorde gullkampen i den siste lille stigningen opp mot den såkalte Northug-flaten.

— Er det Martin – Norge 1-0 nå, ble Fourcade spurt om etter medaljeseremonien på Universitetsplassen.

— Slett ikke. Dette handler om mange flere enn meg og Norge. Det så man i dag. Det var flere nasjoner og flere løpere.

- Hvordan følte du at formen var i dag?

— Bare så som så. Jeg mener jeg har mye å gå på.

Tarjei Bø går inn til bronse på VMs åpningsdistanse, mens Martin Fourcade jubler etter å ha gått Frankrike inn til gull. Foto: Olav Olsen/Aftenposten

Selv var han usikker på om sykdommen hadde satt ham tilbake. På forhånd ble han også tolket dithen at han bare ville ta mixedstafetten som en gjennomkjøring før de viktigere konkurransene senere i mesterskapet.

— Du stupte over mål og så ut til å ha gått ordentlig i kjelleren. Du frykter ikke at det kan få negativ betydning for de neste konkurransene.

— Nei, tvert imot. Dette tror jeg bare var bra for å få sykdommen ut av kroppen, forklarte Fourcade.

- Han er uslåelig

En fransk journalist ville vite om Simon Schempp og Tarjei Bø syntes Martin Fourcade nå hadde skaffet seg et stort psykologisk overtak foran resten av mesterskapet.

Bø var ikke sen med å svare:

— Han er uslåelig. Så uslåelig at jeg vurderer å trekke meg fra resten av mesterskapet. Det er ingen vits å gå, sa han med en lurt smil.

— God idé, smalt det umiddelbart fra Martin Fourcade.

- Er det Martin – Norge 1-0 nå, ble Fourcade spurt om etter medaljeseremonien på Universitetsplassen.

— Slett ikke. Dette handler om mange flere enn meg og Norge. Det så man i dag. Det var flere nasjoner og flere løpere.

- Hvordan følte du at formen var i dag?

— Bare så som så. Jeg mener jeg har mye å gå på.

Frankrikes Anais Bescond vekslet som nummer syv etter første etappe og var over halvminuttet bak Marte Olsbu og Norge. Marie Dorin Habert gikk Frankrike tilbake i medaljekampen og vekslet først til tross for et fall like før hun kom inn på stadion. Quentin Fillot Maillet var stødigheten selv på tredje etappe og sendte Fourcade ut sammen med Norge, Tyskland og Ukraina på den siste.

Og for dem som måtte tro at skiskyting bare er en parentes i Frankrike: Bildet av en jublende Fourcade som passerer målstreken i Holmenkollen ble umiddelbart hovedoppslaget på nettsiden til den kjente sportsavisen L’Equipe. Også de andre store avisene i Frankrike jublet sammen med gullvinnerne.

Siste nytt fra langrennstouren i Canada: