Tyskland er klare for semifinale i årets EM-sluttspill etter en utrolig straffesparkkonkurranse mot Italia sent lørdag kveld.

Oppgjøret i Bordeaux endte 1-1, og straffer måtte til etter 120 minutters spill. Da holdt det ikke med bare de fem ordinære straffene for hvert lag. Lagene sto fortsatt likt, og ytterligere fire mann fra hvert lag måtte ta turen frem for å skyte.

Ni spillere totalt fra hvert lag var fremme for å skyte straffer i dramaet som varte i over 11 minutter.

Da tyskerne sto igjen som seierherrer, hadde tre tyskere bommet, mot fire italienere. Tyskland ledet straffesparkkonkurransen kun én gang: Da den var over.

— Jeg har aldri opplevd en slik straffesparkkonkurranse før. Den varte veldig lenge, og jeg vet ikke engang hvor mange straffespark det var. Jeg klarer ikke å skille skuddene fra hverandre, selv ikke de to jeg reddet, sa Tysklands keeper Manuel Neuer.

— Det var synd. Når Tyskland misser tre av fem straffespark og vi likevel ikke greier å avgjøre, blir det komplisert, saItalia-keeper Gianluigi Buffon.

LES BLOGG-HYLLESTEN TIL ITALIAS KEEPER:

— Det gjør skikkelig vondt

— Det var en veldig spesiell straffekonkurranse, absolutt en av de mest spektakulære jeg har sett. Både det at den var så lang - 18 spark - men også det at så mange bommet, sier Geir Jordet.

Professor ved Norges idrettshøgskole, Geir Jordet. Foto: Solberg, Trond

Jordet er professor i idrettspsykologi ved Norges idrettshøgskole og har jobbet for klubber og forbund i Norge og Europa. Han har spesialkompetanse på det å skulle prestere under ulike typer press, som for eksempel en straffekonkurranse.— Det er en kvartfinale i EM mellom to giganter, og det skjer jo bare ikke at så mange bommer i en slik kamp. Prestasjonsmessig var det en svært dårlig straffekonkurranse, slår han fast.

Forklaringen på å lykkes i en slik sammenheng er å takle nervøsiteten som uansett vil komme, sier Jordet.

— Man kan se på spillerne hvor nervøse de er, og at dette gjør ordentlig vondt. Det er uvanlig å se så mange spillere som er så preget som lørdag kveld. Det går ikke nødvendigvis galt av den grunn, men det avhenger av hva man gjør med nervøsiteten, forklarer han.

KOMMENTAR:

Rutinerte tyskere sviktet

Tyskland har historisk en svært god statistikk når det gjelder straffekonkurranser i EM— og VM-sluttspill, men var uvanlig svake fra ellevemeteren mot Italia. Stjernene Thomas Müller, Mesut Özil og Bastian Schweinsteiger var de som sviktet for tyskerne.

KUNNE AVGJORT: Bastian Schweinsteiger bommer på Tysklands siste ordinære straffe mot Italia. Foto: REUTERS/Christian Hartmann Livepic/NTB scanpix

— Det er interessant at såpass store navn mislykkes fra straffemerket. Når Schweinsteiger bommer på et spark han kunne avgjort hele oppgjøret på, er det veldig uvanlig. 92 prosent scorer i den situasjonen, forklarer Jordet.Studier viser imidlertid at stjernespillere, her definert som spillere som har fått en stor individuell utmerkelse, har en dårligere treffprosent i straffekonkurranser enn mer ordinære spillere.

— Såkalte stjernespillere scorer på 60 prosent av forsøkene, mens gjennomsnittet er 75 prosent, sier Jordet.

Dette kan forklares med at presset er større på «store» navn, mens yngre spillere ikke føler det på samme måte, forklarer professoren.

— Mer urutinerte spillere har ikke samme erfaring med nederlag, og er gjerne litt mer «naive», noe som kan være en fordel i en slik situasjon, sier han.

BOM: Manuel Neuer redder Matteo Darmians straffe. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach Livepic/NTB scanpix

Da én og én spiller skulle skyte, løsnet det, og plutselig scoret tre spillere fra begge lag etter hverandre. På Italias niende forsøk gikk det galt. Matteo Darmians bom ble avgjørende da Tysklands Jonas Hector satte inn sitt forsøk bak Gianluigi Buffon.— Til vanlig scores det alltid mer på de første to-tre skuddene, men tyskernes prestasjon på spark seks og utover er god. Der imponerte de. Også fordi de måtte score på skudd seks til åtte, hvis ikke ville de være ute av EM, sier Jordet.

Ekstra sterk blir den prestasjonen når vi vet at det kun var forsvarsspillere som skjøt straffe seks til ni for Tyskland.

— Forsvarsspillere scorer alltid færre enn spisser og midtbanespillere, sier professoren.

— Grundigere og mer rasjonelle

Jordet peker på veletablerte stereotypier når han skal forklare Tysklands vedvarende suksess i straffekonkurranser.

— Tyskland bommer aldri. Før lørdag kveld har de ikke bommet i straffekonkurranse siden VM 1982, sier Jordet.

Han peker på to forklaringer til dette.

AVGJORDE: Jonas Hector satte inn det avgjørende straffesparket for Tyskland. Italia er slått ut av EM. Foto: REUTERS/Christian Hartmann Livepic/NTB scanpix

— For det første, så opplever jeg tyskerne som grundigere. Ja, det er en stereotypi, men inn mot en situasjon som en straffekonkurranse er det hold i den påstanden. De er et av de landene i verden som jeg vet benytter seg av forskning på feltet, og de har gjort det lenge, sier han.- Det andre er at Tyskland har, historisk sett, hatt litt mer flaks enn andre lag. I hvilken retning keeperen går har alltid et element av flaks i seg, sier Jordet.

Idrettsprofessoren mener han så forskjell på de to lagene i pausen mellom ekstraomgangene og straffekonkurransen lørdag kveld.

— Der det tyske laget er samlet og rasjonelle i sin tilnærming, opplever jeg et italiensk lag som er mye mer lidenskapelige og opptatt av høye rop og opp-psyking av hverandre. Jeg ville definitivt gått for den første tilnærmingen, sier han.

Slik var straffekonkurransen lørdag kveld:

ITA: Lorenzo Insigne, MÅL, 1-0

TYS: Toni Kroos, MÅL, 1-1

ITA: Simone Zaza, BOM

TYS: Thomas Müller, BOM

ITA: Andrea Barzagli, MÅL, 2-1

TYS: Mesut Özil, BOM

ITA: Graziano Pellè, BOM

TYS: Julian Draxler, MÅL, 2-2

ITA: Leonardo Bonucci, BOM

TYS: Bastian Schweinsteiger, BOM

------------------------------------------- ITA: Emanuele Giaccherini, MÅL, 3-2

TYS: Mats Hummels, MÅL, 3-3

ITA: Marco Parolo, MÅL, 4-3

TYS: Joshua Kimmich, MÅL, 4-4

ITA: Mattia De Sciglio, MÅL, 5-4

TYS: Jérôme Boateng, MÅL, 5-5

ITA: Matteo Darmian, BOM

TYS: Jonas Hector, MÅL, 5-6