Verken skipresident Erik Røste eller noen andre i Norges skiforbund ville stille opp i oppfølgeren til den svenske dopingdokumentaren «Blodracet». Den vises på SVT onsdag. Foto: NTB scanpix

Reaksjonene i det norske skimiljøet var kraftige da den svenske dopingdokumentaren «Blodracet» ble sendt på SVT i fjor. Dokumentaren, som handlet om blant langrennsløperes blodverdier på 90-tallet, gjorde at flere norske utøvere følte seg mistenkeliggjort.Kommende onsdag kommer oppfølgeren på SVT, i kanalens dokumentarprogram Uppdrag Granskning.

Prosjektleder for programmet, Nils Hanson, sier at det denne gangen dreier seg om 2000-tallet.

Unormale verdier

— Vi har 5000 blodverdier fra 2000-tallet, og vi tror vel at det denne gangen blir mer diskusjon om programmets innhold enn selve programmet. Jeg tror det kommer til å bli en diskusjon om dopingproblemet i etterkant, sier han til Stavanger Aftenblad.

Prosjektleder i SVT, Nils Hanson. Foto: SVT

— Det er OL i Salt Lake City (2002) og OL i Torino (2006) som er hovedfokus. Vi har et unikt materiale som vi har kommet over og som viser blodverdier som er veldig høye og veldig varierte. Noen løperes navn blir publisert – men de høye og unormalt varierende verdiene behøver ikke være bevis på doping, det kan finnes andre forklaringer. Men vi har eksperter som sier at konkurransene ikke var rene, sier Hanson, som bekrefter at både svenske og norske utøvere vil bli omtalt.

Vil ikke intervjues på tv

Norges skiforbund truet med søksmål mot SVT etter fjorårets program, men valgte til slutt å droppe det. Denne gang vil ikke forbundet la seg intervjue på tv i det hele tatt.

Forbundet skriver i et brev til Nils Hanson at de ønsker å benytte sin rett til imøtegåelse i form av et skriftlig utsagn og har sendt dette til SVTs program. Skiforbundet presiserer også at de ikke «utfører eller tolker resultatet av blodprøver».

«På bakgrunn av dette har det vært vår vurdering at vi ikke kan bidra til å opplyse saken. Samtidig vil vår medvirkning i form av intervjuer kunne bidra til spredning av det vi mener er skadelig og ubegrunnet mistenkeliggjøring av idrettsutøvere», står det i brevet, som er datert 4. februar.

Skiforbundet hevder at Uppdrag Granskning ved journalist Magnus Svenungsson og et kamerateam kom til forbundets lokaler i Oslo uanmeldt den 29. januar i år og sa at de hadde en intervjuavtale med skipresident Erik Røste. Etter hvert fikk de kontakt med Skiforbundets kommunikasjonssjef Espen Graff og intervjuet han i stedet.

«Usannhet»

«På bakgrunn av at den provokasjon og bruk av usannhet Uppdrag Granskning har benyttet for å skaffe seg opptaket, og spesielt fordi opptaket (verken i sin helhet eller i redigert form) er dekkende for vår posisjon, ber vi om at intervjuet ikke benyttes i programmet», står det i brevet, signert generalsekretær Stein Opsal.

Nils Hanson sier overfor Aftenbladet at det aktuelle intervjuet vil bli brukt i dokumentaren.

— Besøket er filmet og jeg vil påstå at det norske forbundet farer med usannheter. Vår reporter hevder ikke at han har en avtale, men spør resepsjonisten om et intervju. Det er en velprøvd journalistisk metode å komme uanmeldt, sier han.

— Forrige gang ble dere truet med søksmål, nå vil ikke Skiforbundet snakke med dere. Hva synes du om denne holdningen?

— Jeg beklager at Skiforbundet ikke er mer åpne. Vi har prøvd å få til et intervju siden før jul.