afp000727405.jpg Foto: METTE BUGGE
afp000727408.jpg Foto: METTE BUGGE

FREDRIKSTAD (aftenposten.no): Når B.B.S. Sugarlight stiller seg opp i det gode selskap i Oslo Grand Prix søndag, har vallaken nådd et mål fortere enn eierne hadde planlagt.

Hesten, som bare er fem år gammel, har levert sterke og oppsiktsvekkende resultater denne sesongen. B.B.S. Sugarlight har vunnet 12 løp, seks av dem på rad i Sverige, selv om det siste løpet i Bronsedivisjonen på Solvalla «bare» ga 2. plass. 932.000 kroner er kjørt inn til treneren og de tre andre eierne, 650.000 av dem bare i år. Murer Gunnar Karlsen, en profil i Fredrikstad, er den som eier mest: 50 prosent.

Etter hvert som B.B.S. Sugarlight har vunnet løp, er den blitt lagt merke til, ikke minst i vårt naboland.

— Faktisk ble den også invitert til Elitloppet i år, men jeg syntes det var for tidlig, sier treneren.

Solberg har hesten som en hobby, eller kanskje litt mer enn det. Han har andre jobber også, som snøbrøyter, anleggsgartner og vikar i Posten, men har alltid syntes at hest er morsomt å holde på med. Da han fikk kjøpt hesten i Sverige som ettåring, kunne han ikke ane hvor god den skulle bli.

Stjernetraveren

Etter iherdig trening har Solberg fått frem en vinner. For byen som ikke lenger har noe topplag i fotball, er det en liten trøst.

På gården i Østfold, forbi Greåker, mot Fredrikstad og en avstikker fra riksvei 109, lever Norges nye stjernetraver det gode liv. I inngjerdingen ved siden av har den svarte hesten hvite kuer av den franske rasen Charolais.

Det er her, med skogen like i nærheten, at Solberg trener den eneste topptraveren fra den lille stallen med fire hester.

Og han gjør det etter egne prinsipper.

— De går ut på at jeg må sørge for at han er i god humør, sier Solberg, før han legger ut om joggeturer på 10–12 km av gangen, og det i kupert terreng. Noe tøffere drag blir det også, for å få opp pulsen.

— Jeg har ham også på dressurridning en gang i uken, opplyser 35-åringen.

Det er ikke helt vanlig for en travhest, men Solberg mener at B.B.S. Sugarlight har godt av å være under kommando hos Renate Aaseng i Moss.

— Der får den brukt helt andre muskler.

Miljøforandring

To ganger har Solberg sendt hesten i trening hos andre, slik at den skulle få miljøforandring. Det har vært vellykket. Østfoldingen tror at akkurat som vi mennesker, trenger et konkurransedyr nye utfordringer.

Dessuten mener han at mange hester blir kjørt for hardt. Derfor får B.B.S. Sugarlight lov til å dilte i eget tempo innimellom.

- Hva kjennetegner hesten din?

— Den er veldig rolig og snill. Og den bråker ikke. Jeg tror ikke jeg har hørt den knegge, sier Solberg og titter bort på det stille dyret. Solberg legger til:

— Jeg tror dessuten at han er klokere enn vanlige hester.

B.B.S. Sugarlight bruker ikke en kalori ekstra. Han kan daffe også, men tenner når det gjelder.

Fra spor tre på Bjerke håper debutanttreneren på at hans hest skal overraske.

Fakta

B.B.S. Sugarlight

Født 2009 i Sverige

Oppdrett: Björkbakken Stutteri

Far Super Light og mor Sugersweet SID

Kusk: Peter Untersteiner

Meritter: 49 løp: 12 seire, ti 2.-plasser, seks tredjeplasser, 13 andre premier

Premiepenger: 935.000 kroner

Eiere: Gunnar Karlsen, Eva Johansen, Knut Grønlie og Frode Solberg.

Sporene

1. Solvato

2. Juliano Rags

3. B.B.S. Sugarlight

4. Orali

5. Roi du Lupin

6. Mr. X.F. Royal

7. Raja Mirchi

8. Support Justice

9. Univers de Pan

10. Un Mec d'Heripre