I disse dager utspiller det seg et sjakkdrama i Baku, Aserbajdsjan. I verdenscupturneringen er verdenseliten samlet.

Det er imidlertid to gapende hull på deltakerlisten: Viswanathan Anand og Magnus Carlsen er ikke med.

Den store karamellen i turneringen er at de to bestekvalifiserer seg til kandidatturneringen. Nettopp det er uinteressant for Carlsen og Anand.

Nordmannen er nemlig regjerende verdensmester, og skal derfor ikke spille i kandidatturneringen, mens inderen er direkte kvalifisert til kandidatturneringen som tapende finalist.

Carlsen ble imidlertid invitert til turneringen uansett, og det var ikke utenkelig for nordmannen å stille. Det bekrefter manager Espen Agdestein.

— Han hadde lyst, men det passet ikke på grunn av andre forpliktelser, sier Agdestein til Aftenposten.

— Klør i fingrene

Turneringen i Baku har så langt vært preget av flere sensasjoner.

Den største overraskelsen er kanskje at armeneren Levon Aronian, som var blant favorittene etter å ha vunnet Sinquefield Cup, røk ut allerede i andre runde, etter tap i omspill for ukraineren Alexander Aresjtsjenko.

Carlsen har fulgt spent med.

— Som sjakkspiller klør det i fingrene hans, han har lyst til å spille, forteller Agdestein.

- Mye drama

Verdenscupen er utformet som en utslagsturnering. 128 spillere var påmeldt, og spillerne må komme helskinnet gjennom seks runder for å kvalifisere seg for finalen.

Hver runde avgjøres av to parti langsjakk. Dersom de to partiene ikke skiller spillerne, møtes de til omspill i form av partier med kortere betenkningstid.

Formatet er ikke ulikt Magnus Carlsens radikale idé for en omlegging av sjakk-VM, som har fått mye kritikk. Les mer her.

— Det er veldig publikumsvennlig, og det er mye drama som skjer i Baku. Det er veldig gøy. Det var stor stas for Magnus å følge med fra USA, sier Agdestein.

Magnus Carlsen ble værende i USA etter andreplassen i Sinquefield Cup, men har nå avsluttet rundreisen han hadde på den andre siden av Atlanterhavet.

Neste sjakklige utfordring for Carlsen er lyn- og hurtigsjakk-VM i Berlin i oktober, der han stiller som regjerende mester.

Fascinert av sjakk? Les disse artiklene og lær mer om sjakkprofilene:

Historien om Fabiano Caruana: Han ofret vennskap og flyttet til Europa for nå drømmen. Men Carlsen står i veien.

Levon Aronians comeback: Ikke til å kjenne igjen etter én uke med Carlsen.

Datamaskinenes dominans: Her er konkurrenten Magnus Carlsen aldri kan slå.

Hvordan kunne Magnus Carlsen gå fra bragd til fiasko? Var det juicen?