Etter nedrykket i fjor høst var Fredrikstad ille ute. Med kraftig reduserte inntekter i 1. divisjon for en allerede vanskelig klubbøkonomi var FFK truet av konkurs fram til man i sommer fikk ettergitt 23 millioner kroner i langsiktig gjeld.

— Et nedrykk fører til mindre publikum på kampene, det fører til at du får lavere inntekter fra samarbeidspartnere, og det fører til at du får mindre penger fra medieavtalen , konstaterer daglig leder i FFK, Geir Bakken.

Fra 98 til 30 mill.

Det er realitetene som kan møte nedrykkstruede TIL. I Fredrikstad har man kuttet kostnader helt siden toppåret i 2009, hvor man hadde en omsetning på 98 millioner.

I nedrykkåret 2012 var utgiftene på 57 millioner. Når man neste år har tilpasset seg livet i 1. divisjon ligger tallene på et helt annet nivå.

- I 2014 skal vi klare å ha en fornuftig og god økonomi i 1. divisjon i 2014. Da er det mer sannsynlig med en omsetning på 30 millioner , sier Bakken.

Den ferske FFK-lederen påpeker samtidig at det ikke bare nedrykket som har påvirket negativt økonomisk for østfoldklubben.

— Det har vært mer enn bare nedrykket for vår del. Det har vært flere omdømmesmeller i forhold til andre ting utenfor banen. Men at det er millionbeløp som forsvinner i inntekter er det ikke tvil om.

- Titalls millioner?

— Det kan det være.

Stor tilskuersvikt

Et av områdene hvor store inntekter kan gå tapt er på publikumsinntekter. Tilskuertallene for lagene som rykket ned fra eliteserien i år er begredelig lesning for klubbledere som kjenner på nedrykksspøkelset denne høsten.

Fredrikstad har mistet 45 prosent av sine tilskuere fra 7.110 tilskuere i gjennomsnitt i fjor til 3.931 som foreløpig tilskuersnitt i år.

Stabæk har mistet omtrent like mange - 43 prosent av fjorårets 3.903 tilskuere har forsvunnet - 2.215 tilskuere er igjen.

Med et moderat anslag på 150 kroner i inntekter per solgte billett vil et halvert Alfheim neste år koste TIL 300.000 kroner per hjemmekamp og 4.5 millioner totalt for 15 hjemmekamper.

- Den økonomiske forskjellen på over 7.000 tilskuere og rundt 4.000 tilskuere, den er stor. Selv om vi ut fra et 1.-divisjonsnivå har vi veldig gode tilskuertall, kommenterer Bakken.

Mindre utgifter

En del av den økonomiske justeringen lå klar i Fredrikstads spillerkontrakter.

— Slik er det som regel på spillersiden, man har i kontrakten at det er en nedjustering ved nedrykk. Så man kutter noen kostnader også, sier FFK-lederen.

iTromsø kjenner til at TIL har lignende avtaler om lønnskutt på cirka 20 prosent for flere spillere ved et nedrykk.

I år er TILs totale lønnskostnader på spillerstallen på 18,5 millioner kroner.

— Det er gjort store kutt, men vi driver fortsatt med en nedjustering. Vi vil ligge lavere enn det beløpet neste år, vi, sier Geir Bakken.

Bankende TIL-hjerte

Sparebanken Nord-Norge har en hovedsamarbeidsavtale med TIL ut 2014. Kommunikasjonsdirektør Stig Arne Engen svarer slik på spørsmål om det økonomiske bidraget vil bli justert ved et eventuelt nedrykk:

– Vi holder en løpende og tett dialog med TIL. Det du er inne på nå, tar vi direkte med TIL. Nå bruker vi energien på å heie på TIL og bruker alle kreftene på at de skal holde seg i eliteserien.

Banken vurderer det sportslige stoda slik:

– Vi har vært en langsiktig og trofast samarbeidspartner i mange år. Som alle andre er vi veldig opptatt at ermene brettes opp og at det gjøres en kjempeinnsats for å hode TIL oppe på det øverste nivået, sier Engen.

Det har foreløpig ikke lyktes oss å få tak i TIL-direktør Vegard Berg-Johansen for en kommentar.