Det var neppe noen som så for seg at byttet av norsk landslagssjef fra Drillo til Per-Mathias Høgmo skulle ende opp som et eneste stort, offentlig oppgjør.

For å forklare dette, går vi litt tilbake i tid.

10. SEPTEMBER: Sveits har slått Norge 2-0 i den viktige VM-kvalifiseringskampen på Ullevaal, og drømmen om et nytt norsk VM-eventyr er minimal. Drillo er presset, Norge er i ferd med å floppe totalt i en gruppe med høyst overkommelige motstandere.

For å døyve skuffelsen, reiser Drillo til fjells for å komme til hektene.

— Jeg har hatt nok med meg selv de siste dagene. Det var tungt etter Sveits-kampen. Du får en nedtur og er nødt til å bygge deg opp igjen fordi det ikke nytter å gå til de to siste landskampene uten å være topp motivert og gjøre en skikkelig jobb. Det er min utfordring akkurat nå, sier Drillo i et intervju med NRK 18. september.

Så hardt gikk tapet inn på Drillo at han etter det Aftenposten kjenner til skal ha bedt Nils Johan Semb om å overta laget de to siste kampene mot Slovenia og Island.

MANDATET: Disse opplysningene skal ha fått forbundsstyret i Norges Fotballforbund (NFF) til å stille spørsmål ved Drillos motivasjon til å fortsette i jobben.

Dagene går, Drillo kommer seg opp på hesten igjen, og melder seg kampklar. Det er fortsatt et håp om en playoff-plass, noe som kan sikre VM-billett på overtid. Drillo har det meste klart før den siste samlingen.

Så ringer telefonen. Han kalles inn til samtale med toppene i NFF. President Yngve Hallén og generalsekretær Kjetil Siem har fått mandat fra styret til å gå i dialog med Drillo. De ønsker at Per-Mathias Høgmo skal overta som landslagssjef med umiddelbar virkning.

Høgmo er klar, men på én betingelse: At Drillo går frivillig.

Det holdes to møter med Drillo før pressekonferansen på Ullevaal 27. september. To møter hvor Drillo gis anledning til å si sin mening, og gå imot planene som skisseres. Hvordan Egil Olsen oppfattet prosessen, er nok ikke vanskelig å tenke seg til: Tilliten til ham var åpenbart borte. Men han fikk valget. Ville han fortsette, fikk han fortsette.

Drillo kastet kortene, og ga grønt lys for Høgmo-ansettelsen.

På pressekonferansen som fulgte, ble Drillos avgang raskt et tema. Han sa blant annet dette:

— Vi er jo i den situasjonen at jeg høyst sannsynlig vil være ferdig med denne jobben om et par uker. Jeg har hatt en lang prat med Per-Mathias og han var veldig klar på at hvis jeg ikke var komfortabel med den løsningen ville han ikke ta over jobben allerede nå. Da ville han vente. Så jeg måtte overbevise Per-Mathias om at det er jeg komfortabel med, og at jeg aksepterer den løsningen. Så derfor overtar Per-Mathias allerede nå.

- Føler du at du har fått sparken, Egil?

— Både ja og nei. Hadde jeg sagt at jeg ville ha de to siste kampene, hadde han ikke tatt jobben. Så jeg kunne sagt nei. Jeg er såpass tøff i hodet at jeg ville sagt nei om jeg ville ha jobben lenger.

Per-Mathias Høgmo har ved flere, senere anledninger bestemt avvist at han presset Drillo ut av jobben.

ENDRER OPPFATNING: I et intervju med Dagsavisen 6. oktober forteller Drillo at kona Sigrun Vedelden hadde reagert med sinne da han måtte gå. Der gir han for første gang inntrykk av at han hverken var lettet eller fornøyd med løsningen. Snarere tvert imot.

Og nå begynner det å ulme kraftig. 8. oktober melder TV 2 at Drillos kone troppet opp på kontoret til Yngve Hallén, og skjelte ham ut fordi ektemannen ble fjernet. I et intervju med TV 2 ler Hallén når han forteller om opptrinnet. Det får Sigrun Vedelden til å reagere. Hun skriver et brev til VG, hvor hun mener NFF-ledelsen har opptrådt uærlig. Oppfatningen er at Drillo har fått sparken og ikke gått frivillig slik det fremstilles.

I forbindelse med Norges bortekamp mot Slovenia 11. oktober intervjues Kjetil Siem på TV 2. Der sier generalsekretæren at Drillo ikke har fått sparken.

Det faller i dårlig jord hos Egil Olsen. I et lengre intervju med samme kanal tar nå trenerlegenden bladet fra munnen, og forteller hvordan han opplevde møtene med NFF:

— Jeg fikk halvveis sjokk, husker jeg. Jeg stotret frem at "betyr dette at jeg ikke skal til Slovenia". Jeg reagerte i etterkant på de spede forsøkene som er gjort på å antyde at dette ble gjort i all fortrolighet. Siem presterte til og med å si på TV at jeg ikke fikk sparken, og det provoserer meg. Jeg hadde ikke noe valg. I teorien hadde vi en vanntett kontrakt, men jeg kan jo se for meg hva som ville skjedd hvis jeg hadde sagt nei.

Drillo sier også at han ikke fikk noen forklaring på hvorfor han ikke fikk lede Norge i de to siste kampene. Intervjuet sendes 14. oktober.

Dette skaper bølger, og fotballforbundet hudflettes for behandlingen av Drillo. NFF tar selvkritikk på at det er blitt støy rundt saken, og Hallén og Siem møter Drillo hjemme hos treneren. Partene blir der enige om at de er uenige om hva som ble sagt, og hvordan det ble oppfattet.

Det er blitt 23. oktober, og forbundsstyret i NFF møtes på Ullevaal. Der blir protokollen fra forrige møte enstemmig godkjent. Dermed står et samlet styre i NFF bak mandatet som førte til skiftet av landslagssjef. Det skal heller ikke ha kommet reaksjoner på måten dette skjedde på, kan Yngve Hallén fortelle.

Samme dag blir det kjent at Drillo har engasjert advokat i saken. Drillo ville forsikre seg om at fotballforbundet fulgte lovene og reglene i arbeidslivet da han ble fjernet som landslagssjef.

SENKVELD: To dager etter stiller Drillo som gjest i det populære TV 2-programmet Senkveld. Her slår han blant annet tilbake mot at han skal ha vært langt nede etter Sveits-tapet.

— Jeg var kjempemotivert. Vi hadde hatt møte på mandag. Det var med Nils Johan Semb, Ola By Rise, og Frode Grodås. Det var et kjempebra møte, og vi var kjempeoptimistiske alle sammen.

Videre:

— I dag har jeg lest protokollen. Det er veldig rart. Der står det at styret hadde fått info om at jeg var litt nedfor og manglet motivasjon etter Sveits-kampen.

Under intervjuet med Thomas Numme og Harald Rønneberg er Drillo også klar på et annet aspekt:

— Jeg ønsker ikke at mitt ettermæle skal være at jeg stakk av med halen mellom beina, og at jeg gikk frivillig. Det gjorde jeg definitivt ikke, sier han.

Norges Fotballforbund forholder seg rolige og ønsker ikke å diskutere Drillo i mediene. Men kommunikasjonsdirektør i NFF, Svein Graff, er tydelig på én ting: Norges Fotballforbund har ikke gått til oppsigelse av Egil Olsen.

Aftenposten kjenner til at Drillo lønnes ut året i henhold til sin kontrakt.

DAGSREVYEN: I et intervju med NRK tirsdag denne uken avviser Drillo og hans advokat at det i brevet rettes et tallfestet økonomisk krav til NFF. Drillo serverer i stedet følgende bredside mot forbundet:

— Jeg har fått beskyldninger om at jeg er en grisk kommunist etter det. Det er så klart ikke hyggelig, særlig når det kommer av et sånt oppslag, sier Drillo, og viser til en sak i Dagbladet hvor det hevdes at Drillo krever 3,4 millioner kroner av NFF for lønn og bonus han kunne fått hvis han hadde fått fortsette og klart å ta Norge til VM.

— Jeg opplever det som en aldri så liten svertekampanje, sier han.

Onsdag svarte NFF, via sin advokat Magnus Stray Vyrje, på Drillos brev.

"Når Drillo og hans advokat mottar svaret fra NFF, håper jeg ballen kan legges død, og konflikten blåses av", sier advokaten.

Så får vi se hva Drillo svarer på det

PS! Egil Olsen har ikke besvart Aftenpostens henvendelser de siste dagene.