OTTAWA/OSLO (Aftenposten): Før fotball-VM i Canada skapte det sterke reaksjoner at kampene skulle spilles på kunstgress. Flere kvinnelige fotballstjerner mener at det vitnet om diskriminering fra FIFA at kvinne-VM måtte spilles på kunstgress, mens herrene alltid har fått spille på naturgress.

Det kanskje største ankepunktet mot kunstgress har vært en angivelig økt risiko for skader, men i løpet av verdensmesterskapets åpningshelg er det temperaturene kunstgresset genererer som har vekket mest oppsikt.

Det er nemlig slik at når plastikk og gummi ligger rett under solen i timesvis, tiltrekker materialene seg varme.

Før åpningskampen mellom Canada og Kina i Edmonton lørdag bestemte Fox Sports-reporteren Justin Russo å gå vitenskapelig til verks. Han målte temperaturen nede ved gressmatten, og gradmåleren viste skyhøye 50 grader celsius.

— Det kan brenne deg

Lufttemperaturene i Edmonton har de siste dagene ligget på mellom 20 og 30 grader, og selv om temperaturen er 50 grader nede ved gressmatten, blir ikke spillerne lettere solbrent av den grunn.

Spillerne blir imidlertid mye raskere utmattet. I 2009 publiserte University of Nevada en studie, gjengitt av Las Vegas Sun, der det ble konkludert med at det var farlig å spille på en kunstgressbane med temperaturer over 122 grader fahrenheit (50 grader celsius).

Det kom også frem at kunstgress potensielt kunne generere temperaturer opp mot 180 grader fahrenheit (82 celsius grader).

— Dette var en temperatur som, dersom du holdt hånden over den, ville brent deg i løpet av fem sekunder, sa Dale Devitt ved University og Nevada i 2009. Han uttalte videre at kunstgressbaner ikke kunne brukes i sommermånedene i Nevada. Den amerikanske delstaten har imidlertid mye høyere temperaturer enn Canada, men det er liten tvil om at VM-spillerne vil merke effektene av kunstgresset denne måneden.

Mykjåland: - Brant litt under beina

De norske spillerne reagerte også sterkt på forholdene etter sin åpningskamp mot Thailand.

Lene Mykjåland la ikke skjul på at hun var skuffet over det som møtte henne på Landsdowne Stadium.

— Det må være lov å si at det er utrolig skuffende med en så dårlig bane i VM. Jeg hadde skyhøye forventninger på forhånd, og regnet med at kunstgresset skulle være det beste av det beste, sier midtbanespilleren.

Hun sier det var vanskelig å få til et raskt og godt pasningsspill på den tørre banen.

Før kampene og i pausen under kampene i Ottawa gikk 50 funksjonærer rundt med to brannslanger for å vanne banen. VM-arrangørene hadde ikke installert et skikkelig vanningsanlegg på stadion.

— Det er selvfølgelig likt for begge lag, men det er veldig synd for sporten vår, sier Mykjåland.

Større risiko for skader

Hvor mange grader det var på banen Norge spilte på er ikke målt, men sørlandsjenta bekreftet at det var varmt og godt.

— Jeg kjente godt at det brant litt under beina, men det var ikke det største problemet, sier hun.

Også landslagssjef Even Pellerud var klar på at baneforholdene ikke var gode.

— Det gir to utslag. Spillet blir langsommere, og skaderisikoen blir større, sier landslagssjefen.

Etter lørdagens trening på Landsdowne Stadium ble det sendt klar beskjed til VM-arrangørene om at det måtte vannes bedre på banen.

— Det ser ikke ut til å ha skjedd noe etter det, kommenterer Pellerud nesten like tørt som kunstgresset.

Saksøkte FIFA

Å installere kunstgressbaner er i utgangspunktet en klok avgjørelse i VM-byene, der det er kalde vintere.

PROFIL: Abby Wambach på pressekonferanse før VM i Canada. Foto: Andy Marlin-USA TODAY Sports/NTB scanpix

Men at mesterskapet skal spilles på et slikt underlag har vært gjenstad for massiv misnøye.− Vi må sette foten ned og si: «Vet dere hva? Dette holder ikke. Dette er ikke riktig og vi fortjener å bli behandlet som herrene, sa USAs angrepsstjerne Amy Wambach høsten 2014. Hun prøvde, sammen med Tysklands keeperveteran Nadine Angerer, å gå rettens vei for å sikre at mesterskapet ble spilt på naturgress.

I mai ble det kjent at FIFA hadde takket nei til gratis gressmatter i Canada.

Kvinne-VM i Canada varer helt til 5. juli.