ANISH GIRI-MAGNUS CARLSEN 0,5-0,5

Anish Giri (20) er en av få elitespillere som har en positiv statistikk mot Carlsen. Det klarte ikke den norske verdensmesteren å endre på da han spilte mot Giri i den første runden av storturneringen Tata Steel Chess i Nederland lørdag.

Carlsen har imidlertid grunn til å være fornøyd med at det endte med remis lørdag, for på et tidspunkt så det ut som at hjemmefavoritten Giri lå godt an til å kjempe om en seier.

— Giri er god. Han er ikke veldig redd for meg. Remis mot Giri med svart er ok, sier Carlsen til TV 2. Etter trekningen fredag beskrev Carlsen Giri som «feig», riktig nok med glimt i øyet.

— Han spøkte til og med etter partiet at når han ikke får en fordel, så går han for remis, sier Carlsen

- Men er han fortsatt feig?

— Han er fortsatt feig, sier Carlsen med et smil.

Giri hadde overtaket

— Det er tydelig at Giri står litt bedre og at han har fått partiet inn i en rolig og trygg bane, sa TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer, som også er Norges nest beste sjakkspiller.

Carlsen skulle imidlertid klare å føre partiet inn mot en remis.

Dermed har Giri, som er nummer syv på verdensrankingenn, fortsatt overtaket på Carlsen i innbyrdes oppgjør mellom dem.

Ifølge chessgames.com harCarlsen aldri slått Giri i et langsjakkparti tidligere. Giri hadde til gjengjeld vunnet et parti mot Carlsen i nettopp Tata Steel i 2011, i tillegg til at fem partier mellom dem har endt i remis.

Kopierte Carlsens sekundant

Twitter-brukeren @Diagramworthy påpekte forøvrig at Giris åttende trekk, der nederlenderen flyttet en bonde et steg fremover på h-raden (den ytterste raden til høyre for hvit), hadde blitt spilt av Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen under et parti mot Colin McNab i 2005. Heine Nielsen er på plass i Wijk aan Zee, og det er dermed ikke utenkelig at Carlsen hadde forberedt seg på denne varianten før partiet.

Lørdag var altså første runde i turneringen, som spilles i den nederlandske kystbyen Wijk aan Zee. Turneringen er både tradisjonsrik og prestisjetung, og det er langt fra bare Carlsen som tilhører den ypperste verdenseliten av deltakerne.

Søndag spiller Magnus Carlsen mot Wesley So, som representerer USA. So er nummer tolv på verdensrankingen.