Var det virkelig noen som trodde at Togo skulle greie å ryste Sør-Korea etter de siste dagenes afrikanske sirkusshow?

Ikke jeg i hvert fall.

De ledet lenge 1-0 etter et praktskudd av Mohamed Kader Cougbadja i første omgang. Men da de hadde Sør-Korea på gaffelen og kunne økt til 2-0, kom den tapende semifinalisten fra forrige VM tilbake.

Takket være to skudd av Ahn Jung-hwan og Chun Soo Lee, som begge vil gå sin seiersgang i Sør-Korea de neste dagene.

Med på leken

Så hadde de likevel lyst til å spille litt fotball også, gutta fra Togo. En stund var vi mange her i Tyskland som tvilte på om VM-debutantene fra Guineabukta så frem til å leke med de aller beste.

Hvem skulle være sjef på benken?

Hvilke spillere ville komme på banen?

Ville de bare loffe uinteresserte rundt og demonstrere mot fotballforbundet sitt, som ikke var villig til å innfri kravet om 1,2 millioner kroner i lønn til hver enkelt for de tre innledende VM-kampene?

Og hva med stjernespilleren Emmanuel Adebayor? Arsenal-spilleren som visstnok skulle være pågangsdriveren i lønnskampen mot forbundet.

Med andre ord: Flere pussige spørsmål enn hva som vanlig er når fotballen byr opp til sin mest populære fest. Spørsmål som hadde passet bedre i en fotballkomedie fra Hollywood.

Slett ikke pinlig

Alle bekymringene viste seg å være ubegrunnede. Togo blir ikke tidenes pinligste VM-deltager, som det spørres om i den offisielle medieguiden her i Tyskland. De kan faktisk bli en av overraskelsene hvis de fortsetter som i førsteomgangen i går.

Alle de beste spillerne var på banen mot Sør-Korea. De ga alt også, innimellom på fortreffelig vis. Og på benken hadde den 68 år gamle tyskeren Otto Pfister gjort tidenes comeback, bare fire dager etter at han trakk seg fra jobben.

Tenk hvis Åge Hareide leder Norge til EM i Sveits og Østerrike. Så taper vi noen kamper og Hareide havner i offentlig skittentøyvask med John Carew. Noen uker etterpå får han sparken som landslagssjef.

Inn kommer en pensjonert utlending. Fire dager før første EM-kamp er det over og ut for Hareides etterfølger også. Gamlingen trekker seg. Han har fått nok av spillernes lønnskamp.

Litt av et scenario, ikke sant.

Men det er faktisk dette som har vært tilfelle med VM-debutantene fra Togo.

En diger baby. Stephen Koski ledet Togo til VM, men havnet i forkant av vinterens afrikamesterskap i krangel med Adebayor.

— Han er en diger baby, knurret Koski.

Adebayor bjeffet tilbake. Ikke lenge etterpå måtte Koski pakke snippesken sin og forlate forbundskontoret.

Dette var altså innledningen på en surrete ferd mot nasjonens første VM. Alt kaoset og de uendelige historiene til tross: I går tok gutta i gult, grønt og hvitt et langt steg i riktig retning etter et kok som mangler sidestykke.. De hadde faktisk fortjent bedre.

Fordi klovner faktisk kan gjøre seg i kamp også.