I forslaget til statsbudsjett som regjeringen la frem i fjor høst var det satt av 55,8 millioner kroner til momsrefusjon for idrettslag som bygger egne anlegg. Momsrefusjon er en av to måter idretten får penger gjennom statsbudsjettet på (den andre er spillemidler), og er en kjærkommen inntektskilde for de ulike idrettslagene rundt om i landet.

Men forslaget, som av regjeringen ble hevet til 65,8 millioner, får fotballpresident og leder av Særforbundenes Fellesorganisasjon, Yngve Hallén, til å steile. Han mener forslaget er med på å kappe hånden av de som står på frivillig for idretten.

— Vi har hatt denne ordningen i noen år, og den har gitt 100 prosent refusjon bortsett fra i 2012 da den lå på 90 prosent. Vi var kritiske til at den ble justert ned ti prosent, og følger nøye med. For det sier seg selv at når vi har denne ordningen så skal ikke idrettslagene som bygger være usikre på om de får igjen pengene de har krav på , eller ei. Bygger man et anlegg til ti millioner kroner, så er det klart at rundt to millioner i momsrefusjon er mye penger. Derfor må dette være en ordning som gir 100 prosent refusjon. De som søkte om refusjon i 2012 sammenlignet med året før, tapte penger. Det er vi sterkt kritiske til, sier Hallén til Aftenposten.

110-120 millioner

— Hvis dette ikke blir fulgt opp slik det skal, slår det hånden av frivilligheten. Når idrettslagene selv bygger anlegg så har de også et veldig eierskap til anleggene. Gjerne ofte mer enn hvis anleggene er kommunale. Men kommunalt bygde anlegg har automatisk 100 prosent momsrefusjon. Det rammer på en måte de som jobber langsiktig og ønsker å ha orden. Derfor er dette en veldig viktig sak, fortsetter Hallén.

I revidert statsbudsjett som ble lagt frem nylig fremgår det at regjeringen hever beløpet med ti millioner kroner, og mener 75 millioner kroner holder.

Yngve Hallén sier det kom inn rundt 300 søknader innen fristen 1. mai. Mellom 250 og 300 av disse vil bli godkjent. Totalbeløpet vil da ligger på 110-120 millioner kroner, opplyser Hallén.

— Dette er søknader som er går gjennom vår kvalitetssikringsmølle. Saksbehandlingen pågår og blir avsluttet i august. Og med en ramme på 65 millioner kroner vil det være en avkapping på 40 prosent. Da denne ordningen kom var det et steg i riktig retning. Men slik den er nå fungerer den ikke i det hele tatt. Det ble gitt en lovnad fra forrige regjering, også fra Stortinget, om at denne ordningen skulle følges opp. Det har blitt gjort bra frem til nå. Men den nye regjeringen følger opp med ti millioner. Det holder ikke, sier fotballpresidenten.

Han peker på mulige konsekvenser ved at idrettslagene ikke får refundert momsutgiftene.

— Dette vil medføre store utgifter, og det rammer frivilligheten. Her er det snakk om mennesker som har stått på og jobbet hardt over lang tid, gratis, og som har stått på årsmøter og sagt at dette går i orden. Det er disse som rammes. Det handler om lokale partnere og entreprenører som har stilt opp, men så er det regjeringen som ikke følger opp. Resultatet blir at man da heller venter på kommunale bevilgninger. Og med det presset som allerede ligger der, ender vi opp med at svært mange anlegg vil bli utsatt. Og resultatet av det blir jo at det hemmer utviklingen for unge spillere og aktive. Størst konsekvenser vil dette få for de store byene og områdene som vokser og sårt trenger nye anlegg. Stor-Oslo vil bli spesielt hardt rammet, sier Hallén.

Ap vil bevilge 90 mill.

Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud forstår Halléns frustrasjon. I sitt forslag til revidert statsbudsjett ønsker Ap derfor å øke momsrefusjonsposten til 90,8 millioner kroner.

— Tanken bak det er at vi i fjor dekket cirka 90 prosent. Vi anslår beløpet i år, når vi har gått gjennom og godkjent søknadene, til å være på cirka 100 millioner kroner, sier Aasrud til Aftenposten.

Hun er andre nestleder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, og understreker viktigheten av å ta frivilligheten på alvor. Derfor legger også hennes parti opp til en høyere budsjettpost enn regjeringen.

— Høyre har snakket om 75 millioner kroner, men det får partiet svare for selv. Vi ser det slik at dette handler om folk som driver på dugnad, og det blir fryktelig mange dugnadstimer og kakelotteri hvis man skal bli nødt til å dekke opp manglende momsrefusjon ved frivillig arbeid. Det betyr at krefter som skulle gått til barn og unge i stedet må gå til å skaffe penger. Vi tror samfunnet er tjent med at idrettslagene selv bygger anlegg, og ønsker gode ordninger for å vise at vi tar dem på alvor. Alternativet er at alle i stedet venter på at det skal bygges kommunalt, sier Aasrud.

Det har ikke lykkes Aftenposten å komme i kontakt med Høyres Svein Harberg. Han er leder av familie- og kulturkomiteen på Stortinget.