Dersom Martin Ødegaard får spilletid i kampen mot Malta fredag kveld, blir han den yngste som har spilt en EM-kvalifiseringskamp noensinne.

Den potensielle rekorden, kombinert med interessen fra Barcelona, har ført til at interessen for 15-åringen har nådd en ny topp.

Store europeiske medier som L'Equipe, Der Spiegel og El Mundo Deportivo har skrevet portretter på Ødegaard i forkant av Malta-kampen.

Sjekk hva internasjonale aviser skriver om Ødegaard nederst i saken.

Et stykke opp til Bjørgen

Ødegaards popularitet har også skutt fart i løpet av sommeren, ifølge Vegard Arntsen. Han er daglig leder av Sponsor Insight, som flere ganger har rangert norske idrettsutøvere etter hvem som er mest populær blant folket.

Hver uke stiller selskapet spørsmålet «Hvilke(n) idrettsutøver liker du best?» til «vanlige folk».

— Martin Ødegaard er ikke blant de mest populære. Han kommer nok inn på listen neste gang, men ikke så langt oppe. Det er først nylig folk som ikke er opptatt av fotball har fått med seg hvem han er, og da har vi sett en ganske kraftig vekst i popularitet, sier Arntsen til aftenposten.no.

Marit Bjørgen er en nasjonalhelt i Norge. Her feirer hun med flagget under tremila på Holmenkollen tidligere i år. Foto: NTB SCANPIX

— Tallene for august viser at Ødegaard begynner å bli nevnt ganske hyppig, legger han til.Skal man tro Arntsen, har altså Ødegaard fortsatt en vei å gå for å nå opp til skistjernen Marit Bjørgen, som har vært Norges mest populære idrettsutøver i flere år på rad.

Skjermer Ødegaard

Tidligere denne uken skrev Aftenposten at apparatet rundt landslaget har takket nei til forespørsler fra den engelske tabloidavisen the Sun, og én japansk TV-kanal om å intervjue Ødegaard i forkant av Malta-kampen.

At Ødegaard skjermes fra internasjonale medier har imidlertid ikke hatt stor innvirkning på medieoppmerksomheten de siste dagene.

Her er en gjennomgang over hva verdens aviser skriver om den norske tenåringsensasjonen:

L'Equipe

Frankrikes største sportsavis.

Har skrevet en lang artikkel om Ødegaard, som man må betale for å lese. Tittelen i saken er «Ødegaard, gull fra nord».

ABC

Spanias tredje største avis hvis man eksluderer sportsaviser.

Kaller Ødegaard for «norsk fotballs bråmodne geni» i en artikkel om stortalentet, som de har fått fra nyhetsbyrået Reuters. Videre i artikkelen kan man lese om at Ødegaard avkrefter at han har kommet til enighet med Barcelona om en overgang.

Kurier

Én av Østerrikes største aviser.

Har skrevet en artikkel om Ødegaard med tittelen «Norges rekordjager Martin Ødegaard». Videre i artikkelen skriver storavisen om de mange rekordene Ødegaard allerede har slått, blant annet at han er tidenes yngste spiller i Eliteserien.

Der Spiegel

Tysk ukentlig nyhetsmagasin som utgis i Hamburg. Har et opplag på mer enn én million.

Har sendt journalist Sarah Peschke til Drammen for å snakke med Ødegaard. Artikkelens tittel er «Norges fotballhåp Ødegaard, 15, århundrets talent».

Journalisten har fulgt Ødegaard på en trening i Drammen, og også snakket med 15-åringens far Hans Erik Ødegaard.

— Er hypen for stor? Må Martin Ødegaard skjermes mer fra offentligheten? Dette er spørsmål som opptar Hans Erik Ødegaard hver dag når han legger seg. Når han våkner igjen har han ti ubesvarte anrop fra utenlandske telefonnumre på mobilen, står det i artikkelen.

El Mundo Deportivo

Sportsavis som følger Barcelona tett. Gis ut på spansk, ikke katalansk.

Har skrevet et skyggeportrett på Ødegaard med tittelen«Martin Ødegaard: Norsk fotballs gullgutt». Journalisten Francesc Aguilar begynner med å fortelle om tiden da Rosenborg hevdet seg i Champions League og det norske landslagets mest fremtredende meritter.

Så fortsetter han med å skrive om norske fotballprofiler som Ole Gunnar Solskjær, Tore Andre Flo, John Carew og John Arne Riise, før han tar for seg Ødegaard:

— Og nå alle forhåpninger i norsk fotball er rettet mot veldig unge Martin Ødegaard, som har debutert for landslaget som 15-åring.

Globo

Brasils største mediehus.

Journalisten Pedro Venancio blogger om Ødegaard med tittelen «15-åring tatt ut på et norske landslaget og imponerer europeiske klubber».

— I de store ligaene har man merket seg Ødegaards suksess. Den venstrebente spilleren får oppmerksomhet for sine ferdigheter med ballen i beina, spesielt hans pasninger og dribleferdigheter, og hans intelligens på banen, skriver Venancio.

UEFA.com

Det europeiske fotballforbundets offisielle nettside.

Har skrevet en sak om 15-åringen med tittelen «Norges Ødegaard klar for kvalifiseringsmilepæl». Nettsiden beskriver Ødegaard som et «et lyspunkt for norsk fotball».