Det er gått 100 dager nå. 100 dager siden idretstbyråd Helge Stormoen (Frp), sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen og søknadssjef Erik Halvorsen kunne skåle i sjampanje på et avsidesliggende hotell nordvest i Spania.

I en liten sal på dette hotellet, ble det slått fast at Bergen skulle arrangere VM i 2017. Mannen som sa de magiske ordene er sykkelverdens mektigste: President Brian Cookson (63) i det internasjonale forbundet (UCI).

— Sekundene etterpå var spesielle. Det var glede og lettelse, stolthet og tomhet, sier Erik Halvorsen.

Han hadde jobbet for å få mesterskapet til Vestlandet i flere år. Da det var i boks, startet jobben med å gjøre VM i Bergen til et vellykket arrangement.

Setter sammen styret nå

I slutten av denne måneden skal Norges Cykleforbund etablere et VM-styre. Det nye styret skal i sin tur etablere en VM-organisasjon, som skal drive arbeidet med tidenes bergenske idrettsarrangement. Selskapet blir hetende Bergen 2017 AS.

Rekrutteringen til VM-styret foregår i disse dager. Utgangspunktet er at det skal bestå av syv personer.

Etter det BT forstår vil to navn komme fra politikken, to fra næringslivet og tre fra idretten.

— Jeg har ingen kommentarer til det, utover at vi vil sette sammen et styre med bred erfaring, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen.

Harald Tiedemann Hansen, sykkelpresident. Foto: Gr�tt, Vegard/NTB scanpix

I VM-organisasjonen det nye styret etablerer, vil tunge navn fra Sykkel-Norge og den flere år lange søknadsprosessen om VM sitte. Erik Halvorsen ønsker å jobbe videre med mesterskapet og alt tyder på at han blir sentral også i fortsettelsen.Fra Norges Cykleforbund er Tiedemann Hansen og spesialrådgiver Heikki Dahle motiverte til fortsatt å lede an VM-arbeidet. Også bergenseren og VM-ildsjelen Torjus Larsen, tidligere proffsyklist og leter for rittet Tour des Fjords, vil være en viktig mann frem mot 2017. — Vi må lage en organisasjon som er smidig og dedikert. Folkene som skal jobbe med dette i to og et halvt år fremover, må ha det i ryggmargen, sier Heikki Dahle i forbundet.

- Det har gått fort

Etter jubeldagene under årets VM i Spania, der Norge ikke bare fikk 2017-mesterskapet tildelt, men også en U23-verdensmester (Sven Erik Bystrøm) og flere medaljer, har det vært forholdsvis stille om sykkelfesten tre år frem i tid.

— De 100 første dagene har gått fort, mener likevel sykelpresidenten.

— Vi har takket av søknadsfasens hovedkomité, og videreført arbeidet de har gjort. Så har det vært en del møtevirksomhet, vi har jobbet med detaljer om arrangementet, sier Tiedemann Hansen.

- Hvor tett har dialogen med UCI vært?

— Det har vært litt korrespondanse, men ikke så mye kontakt. Det vil ta seg opp fremover.

Sammen med UCI må problemstillinger rundt VM-løypene avklares. Den mektige organisasjonen har sendt signaler om at de ønsker Birkelundsbakken inn i fellesstartløypen, for å gjøre den tøffere. Samtidig kan det gå mot start i Øygarden heller enn på Festplassen.

Det vil i så fall bety at Øygarden kommune må bidra mer økonomisk.

Lokale komiteer i Bergens samarbeidskommuner vil opprettes etter hvert, sammen med diverse andre VM-komiteer og -utvalg. Ansvar for områder som transport, sikkerhet og kommunikasjon skal fordeles i 2015. ## Til USA

Så langt er det kommende mesterskapet lite synlig for innbyggerne i Bergen og områdene rundt. Men i løpet av 2015 vil vi som bor her kanskje begynne å merket oppvarmingen til mesterskapet, blant annet i sosiale medier.

— Fra høsten av, fra det er to år igjen, vil det bygge seg gradvis opp i de fleste kanaler, sier Halvorsen.

Til høsten er det også VM i Richmond i USA. Det oppleves som langt mer relevant for mesterskapet i Bergen, enn det VM som holdes i Qatar i 2016. En norsk og bergensk delegasjon vil dra vestover for å suge til seg lærdom og erfaringer.

— Richmond-VM kan på mange måter ligne på det vi får i Bergen. Det er en by av en viss størrelse med stor entusiasme for VM. Det vi ønsker å skape her, kan vi se mye av der borte, sier Erik Halvorsen.

100 dager er gått. Men ennå gjenstår 1000 dager til festen.

FAKTA, sykkel-VM 2017

Bergen og samarbeidskommunene Askøy, Fjell, Sund og Øygarden skal arrangere sykkel-VM i 2017. Mesterskapet er et av verdens største idrettsarrangementer og tidenes største i Hordaland.

Totalbudsjettet for 2017-VM er på 156,4 millioner kroner.

Sykkel-VM finansieres av statlige, kommunale og private midler.

Skal etter planen arrangeres fra 17. til 24 september.

Bergen ble tildelt mesterskapet under forrige sykkel-VM, i Spania i september 2014.