Laget er det eneste som har vært med i nesten alle sluttspill siden BLNO ble startet i 2000, og i alle fall de ti siste, men har aldri vunnet.

— Det stemmer, sier Henrik Lange, 21-åringen som spiller for Norges nordligste eliteserielag. Motstander er Ammerud i semifinalen. Dagen etter skal kongepokalen deles ut.

Centrum Tigers og Gimle møtes i den andre semifinalen i "Final Four", som det heter. Nasjonalarenaen Rykkinnhallen er stedet der sesongens fire beste i BLNO møtes.

Tromsø Storm har i alle år vært med på å prege norsk basketball med en meget stor fanskare, tilskuerboom og sterke prestasjoner. Denne sesongen har imidlertid vært trøblete.

To spillere reiste hjem

— Ja, bare på tre uker har vi nesten fått et helt nytt lag. En bulgarer som ønsket mer bonus, endtre med å reie hjem. En amerikaner som slo til en spiller fra Centrum, endte med utestengelse og hjemreise, forteller Lange.

— Derfor må vi bare gjøre så godt vi kan, og selv blir jeg potet på banen, ler unggutten, sønn av Jeff Lange, opprinnelig fra USA.

Jeff Lange har spilt på og trent mange lag i Norge. Han var på banen for nettopp Ammerud i starten på 80-tallet, den gangen Torgeir Bryn var der. Da ble det NM-gull. Nå møtes sønnene deres i semifinale, Henrik Lange og Martin Bryn. Oslo-laget har for øvrig fire kongepokaler.

Først fedre, så sønner

I NM-kampene er det flere spillere med gode basketballtradisjoner i familien. Centrum Tigers Harald Eika Frey er sønn til Ståle Frey, som har 65 landskamper. På det laget spiller også Torgrim Sommerfeldt, sønn av tidligere landslagsspiller Harald.

Martin Bryn, er sønn av Torgeir, som har 111 landskamper, flest i Norge gjennom alle tider.

Er den store favoritten

Ammerud vant serien denne sesongen, og har et meget jevnt lag. Det er mange linker til Tromsø. Ammeruds Ron Timus, spilte for Tromsø tidligere, men har vært noen år i Ammerud nå, alltid som en sentral spiller. Oslo-laget består av veteraner. Gjennomsnittsalder på dem som starter er 33 år. Lagets trener er Kelvin Woods, som faktisk også har vært trener i mange år i Tromsø.

— Seriegullet er allerede delt ut til Ammerud, men sluttslippet er enda gjevere, sier generalsekretær Hanne Sogn i Norges Basketballforbund.

Hun har opplevd en sesong med mye positivt.

— Mange jevne kamper, mer uforutsigbart, og elleve lag i serien, mot åtte året før. De nye er Fyllingen, Eidsvold og Kongsberg. Spesielt Kongsberg har gjort mye for å skape underholdning, og kan skryte av over tusen tilskuere på enkelte kampet. Også Nidaros Jets i Trondheim er blant publikusmvinnerne, sier hun.

Forbundet skal for øvrig ha ting i midten av mai. Da skal det bestemme om det skal være 10, 12 eller 14 lag i serien kommende sesong. Denne helgen er det imidlertid bare fire det dreier seg om.