KONGSVINGER-ROSENBORG 0-4:

Dermed har Rosenborg skrevet norsk fotballhistorie.

Etter seieren over Kongsvinger på Ullevaal søndag har Rosenborg vunnet «the double» to år på rad. Det har ingen norske herrelag gjort før dem.

Og det var vel knapt nok tvil i løpet av cupfinalen om RBK skulle bli cupmester for 11. gang.

Kåre Ingebrigtsens menn var best i absolutt alt, og da Pål André Hellands magiske frispark etter drøyt ti minutter lå i nettet bak Otto Fredrikson var det i bunn og grunn avgjort.

Helland – som var smått usikker på å bli klar til kamp – fulgte opp med to nye mål og målgivende til Tore Reginiussens scoring etter pause, og ble selvsagt den klart største cuphelten i 2016. Se vår spillerbørs her og

Lekkert frispark

Rosenborg var det førende laget i åpningen, uten å skape det helt store, men like før ti minutter var passert steg pulsen betraktelig. Pål André Helland, som allerede hadde slått et godt frispark fra venstresiden, fikk en ny mulighet fra ganske nøyaktig samme posisjon.

Med venstrefoten skrudde Helland ballen mellom Kongsvingers sisteskanse og forsvarsrekken. Mushaga Bakenga nådde så vidt ikke frem, før Anders Ågnes Konradsen var svært nære ved å ekspedere kulen i nettet.

Men det var ikke ferdig der.

Ett minutt senere smalt det. Frispark igjen. Nok en gang fra venstresiden – cirka sju meter fra hjørnet av sekstenmeteren – og nok en gang sto Pål André Helland klar. Men i motsetning til de to foregående gangene droppet Helland innlegget. Han merket seg at Kongsvinger-keeper Otto Fredrikson var på vei ut fra streken, og dunket til retning mål i stedet. Hemnværingen bøyde ballen inn ved nærmeste stolpe, og Rosenborg-svingen på Lerkendal eksploderte.

Helland selv løp raka vegen retning RBKs medisinmann Haakon Schwabe og omfavnet ham. Tydelig fornøyd med hjelpen han har fått for å bli klar til søndagens cupfinale.

Det var scoringen ingen andre enn Rosenborg-supportere ville ha på forhånd, for spådommene handlet om at Kongsvinger ville være sjanseløse dersom Rosenborg fikk en tidlig scoring.

Styrte kampen

De neste minuttene tydet på at det stemte.

Rosenborg skapte farligheter på rekke og rad, og Mike Jensen var kun centimetere unna da han fikk avsluttet fra like utenfor sekstenmeteren etter et drøyt kvarter.

Men det var halvveis i omgangen ledelsen burde dobles. Christian Gytkjær fikk ballen fra Helland, og fant Mushaga Bakenga med en strålende bakromspasning. Bakenga var plutselig helt alene med keeper Fredrikson, og forsøkte å sette ballen mellom føttene på finnen. Den luken ble lukket, og Kongsvinger-målvakten fikk avverget i siste liten.

Førstedivisjonslaget fra Hedmark hadde noen små tilløp da de tvang frem noen brudd høyt i banen, men Rosenborg-forsvaret, og da spesielt Holmar Eyjolfsson, var solid og fikk kontroll hver gang.

Stormløp

Kongsvinger startet andreomgangen med et håp om å gjøre det store, men det håpet kunne blitt knust ganske tidlig.

Christian Gytkjær fikk headet fra kloss hold, rett på Otto Fredrikson. Han fikk imidlertid ikke full kontroll på ballen, som etter hvert spratt i tverrligger før sjansen ble avverget.

Jonas Svensson og Mushaga Bakenga fulgte opp med sine småfarligheter, uten å lykkes.

Outsiderne fra skogene virket bra kokt, og skulle heller ikke klare å holde unna.

Fem minutter ut i den andre omgangen fikk Rosenborg corner fra høyre. Pål André Helland viste nok en gang frem sin strålende venstrelabb, og slo et strålende hjørnespark. Tore Reginiussen rev seg løs fra sin oppasser i feltet, og fikk gå relativt uforstyrret opp i feltet.

Kontant satte stopperen ballen i nettet og Rosenborg ledet fullt fortjent 2-0. ## To på rappen

Det sluttet selvfølgelig ikke det. Timen var passert da Christian Gytkjær overtok kulen godt inne på Kongsvingers halvdel. Han serverte Helland til høyre i feltet, og vingen skar inn og avsluttet i nærmeste hjørne. Ballen snek seg forbi Fredrikson og havnet i nettet.

Minutter senere smalt det på ny. Og nok en gang var det selvfølgelig Helland. Han mottok ballen på like utenfor hjørnet av sekstenmeteren, og trakk seg innover på tvers. Etter å ha tatt med seg ballen ti meter fyrte Helland løs – denne gangen i lengste hjørne – men med samme utfall. Scoring.

Helland kunne rive av seg hanskene og vise frem tre fingre til den jublende fansen for å markere hattricket.

André Hansen var fullstendig arbeidsledig i 77 minutter, og da er det lett for å bli litt rufsete i spillet. Men plutselig var Martin Ellingsen gjennom RBK-forsvaret. Han avsluttet godt, men Hansen var lynraskt nede og sto frem med en strålende redning – slik en Rosenborg-keeper skal.

Fortjent hyllest

Åtte minutter før full tid gjorde Kåre Ingebrigtsen sitt tredje og siste bytte for dagen. Alex Gersbach skulle få smake på cupfinalestemningen fra banen.

Samtidig fikk Pål André Helland sin velfortjente hyllest i det han ruslet av banen. Samtlige Rosenborg-supportere reiste seg og klappet finalehelten av banen, før han gikk rett bort til sjefen og ga ham en skikkelig klem.

En fin avslutning på en strålende kamp av vingen.

Resten av kampen var en ren parademarsj for Rosenborg. Det endte 4-0 i cupfinalen 2016.