I Champions Leagues historie har det aldri skjedd at et lag har kommet tilbake etter å ha tapt 0-3 i første kamp. Noen tilfeller av magiske comeback etter store tap i første kamp finnes dog. Forløperen til Champions League het Serievinnercupen.

Her finner vi et av de få tilfellene i europeisk fotball hvor et lag har gått på 0-3 blemme i første kamp for deretter ha gått videre til neste runde. Det handler om den legendariske kampen i Barcelona en aprildag i 1986 hvor nordmannen Per Edmund Mordt ble syndebukken da IFK til slutt tapte på straffer.

I moderne tid er nok finalecomebacket til Liverpool i 2005 det som flest husker. Etter å ha ligget under 3-0 til pause, tok de inn AC Milan i andre omgang. Til slutt ble det seier på straffer.

Her er de fem mest oppsiktsvekkende comebackene i historien:

16. april 1986, semifinalen i Serievinnercupen

Aftenpostens reportasje fra kampenmellom Barcelona og Göteborgi 1986. Foto: Aftenpostens arkiv

Barcelona – IFK Göteborg 3-0, Barcelona vant 5-4 på straffer.IFK hadde på mange måter sjokkert fotballverden i den første kampen og vunnet 3-0 hjemme på Ullevi. De hadde vist en fotball som ingen svenske klubblag tidligere har vist frem hverken før eller senere. – Vi var vant 3-0, men vi kunne like godt ha vunnet 5-0, fortalte Torbjörn Nilsson i ettertid om det skjedde på Ullevi den kvelden. Men Barcelona på Camp Nou ble noe helt annet. Pichi Alonso scoret hat-trick for Barcelona. Da sluttsignalet gikk hadde Barcelona vunnet 3-0. Det sto 3-3 og det endte opp med ekstraomganger og straffer. En straffesparkkonkurranse som norske Per Edmund Mordt kommer til å huske hele livet. Han bommet på straffen som ble avgjørende.

7. april 2004, kvartfinale Champions League

Walter Pandani fra Deportiva La Coruna jubler etter å scoret i kampen hvor de kom tilbake. Foto: VICTOR FRAILE

Deportivo La Coruna – AC Milan 4-0Milan hadde vært overlegne I den første kampen på San Siro og slått spanjolene med hele 4-1. Men på Riazor i La Coruna må Milan tidlig ha skjønt at spanjolene hadde alvorlige hensikter. Etter en forrykende førsteomgang hadde spanjolene scoret tre ganger. Fortsatt var det lite sannsynlig at det skulle rekke hele veien. Hele fotball-Europa satt og ventet på at gigantene fra Milano skulle slå tilbake. Det skjedde ikke. I stedet scoret Deportivo nok en gang i andre omgang og var videre til semifinalen. Der ble de slått ut av Porto.

1992, kvalifisering til den første utgaven av Champions League

Leeds — Stuttgart 4-1

Leeds skulle jo egentlig ha vært utslått på bortemålsregelen etter å ha tapte den første kampen 3-0. Men så hadde Stuttgart byttet inn en spiller som ikke var spillerberettiget. De byttet inn en fjerde utleding. På den tiden var det bare lov med tre utlendinger på laget. UEFAs løsning ble nok en kamp på nøytral bane. Det endte med Leeds-seier etter å ha vunnet 2-1 på Nou Camp. Dette var til liten nytte. I neste kvalikrunde røk Leeds på to tap mot 2-1 Glasgow Rangers.

6. april 2004, kvartfinale Champions League

Fernando Morientes var en av målscorerne for Monaco da de sendte ut gigantene Real Madrid i 2004. Foto: LIONEL CIRONNEAU

Monaco-Real Madrid 3-1Real Madrid hadde en ledelse på 4-2 etter hjemmekampen. En ledelse som så bunnsoldi ut og når man så lagoppstillingen til Real på den tiden kunne det virke helt umulig. Zidane og Figo i tospann på midtbanen og på topp brasilianske Ronaldo. Men Monaco hadde overhode ikke gitt opp. Etter første omgan var stillingen 1-1. Real Madrid ante fred og ingen fare. Men syv minutter før slutt scoret Shabani Nonda og Monaco ledet 3-1. Det sto seg ut kampen og Monaco var videre til semifinalen hvor de slo ut Chelsea. I finalen ble Porto under Mourinhos ledelse for sterk. Monacos norske innslag var Hassan El Fakiri. Han kom inn åtte minutter før slutt i den legendariske kampen mot Real Madrid.

25. mai 2005, finalen i Champions League

Vladimir Smicer og John Arne Riise jubler. Smicer scoret ett av spillemålene, mens Riise bommet på straffe. Foto: THOMAS KIENZLE

Liverpool – AC Milan 3-3 (3-2 på straffer)Underet i Istanbul er legendestoff for lengst i Mersey. Før de første 45 minutter var spilt ledet AC Milan 3-0. Liverpool-tilhengere over hele verden bannet og svertet og slo av TV’en i forbannelse og frustrasjon. De som lot apparatet gå i svart gikk glipp av en snuoperasjon av de sjeldne. I løpet av drøye seks magiske minutter var alt forandret. Anført av Captain Fantastic, Steven Gerrard, scoret Liverpool tre mål fra det 54. til det 60. minutt. Gerrard scoret det førte, Vladimir Smicer det andre og Xabi Alonso målet som utlignet Milans fantastiske ledelse. Vi nevner at John Arne Riise bommet på sin straffe, men det har kun akademisk interesse så lenge både Andrea Pirlo, Serginho og Andreij Sjevtsjenko bommet for Milan.