Den mest utsatte posten på ishockeybanen er målvakten. Det er minst to mann som vil ha jobben i det norske buret under VM.

Den store målvaktsduellen står mellom Lars Haugen og Lars Volden, med Steffen Søberg som en solid backup.

Både Haugen (25) og Volden (23) ser på seg selv som førstevalget.

– Jeg vet ikke om jeg er førstemålvakten, men jeg er jo alltid det mentalt. Det er tøff konkurranse denne gangen, kanskje mer enn vanlig. Lars (Volden) har virkelig meldt seg på, og han har sett bra ut i oppkjøringen. Vi har vel to-tre matchvinnere i målvaktene våre, sier Haugen til NTB.

Lars Haugen ble nærmest nasjonalhelt da han reddet Norge i straffeslagkonkurransen mot Sverige i VM i 2011, hvor Norge tok sin beste plassering i moderne tid med 6.-plass. Det var den første norske seieren over Tre Kronor siden tidlig på 1960-tallet.

Stor forskjell med keepertrener

Det er ingen misunnelsesverdig oppgave en ishockeymålvakt har. Han skal stå i veien for pucken som kommer i opp mot 165 km/t. Keeperen bærer dessuten utstyr som veier over 24 kilo ute på isen.

Det er målvaktene man oftest ser ute på isen, både godt og vondt. Viktige redninger kan gi heltestatus, lettkjøpte mål det motsatte.

Lars Volden, her fra Norges treningskamp mot Frankrike i Lørenskoghallen på lørdag. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB Scanpix

– Vi har spilt bra som lag i oppkjøringskampene. Spillerne har vært flinke til å holde motstanderne på utsiden. Det har vært gode motstandere, men vi er gode defensivt, og det har vært viktig foran VM, sier Lars Volden.

Både Haugen og Volden ser viktigheten av at Per-Erik «Pekka» Alcén har vært ansatt som norsk målvaktstrener siden 2008. – Det har veldig mye å si. Det er stor forskjell i å ha en egen målvaktstrener. Han kjenner deg godt, og det blir et bra samarbeid slik at det blir mer stabilitet på trening og i kamper, sier Volden.

Ikke fått noen signaler

– Selvtillit har mye å si, og spesielt i ishockey. Det er 80 prosent mentalt, og har man ikke selvtilliten på plass så blir man i hvert fall ikke noen god keeper, mener 23-åringen.

– Vi har ikke fått noen signaler om hvem av oss som kommer til å stå. Det er bare å gjøre så bra man kan på treningene fram til VM, så er det opp til trenerne å ta ut den de mener er best.

Før han kom til Rögle hadde Volden også noen sesonger i finsk ishockey i Espoo.

– Jeg dro til Finland først og fremst fordi de har de har noen av beste målvaktene i verden.

Volden debuterte under VM i Stockholm i 2012 og har en sesong igjen av kontrakten med Rögle fra Ängleholm. (©NTB)