For tre år siden var Norge rangert som det niende beste laget i verden. Nå er Norge nummer 39. Statistikken for 2003 er den verste på 16 år: Fem seirer, tre uavgjorte og seks tap. I perioden 1988-2002 tapte landslaget aldri mer enn fire landskamper per år. I 1987 var statistikken 1-7-7. Og av de fem seirene, er det to EM-kvalifiseringskamp (hjemme og borte mot Luxembourg).

Det var ikke akkurat godstemning da Nils Johan Semb møtte pressen for siste gang som landslagstrener.

— Tror du at du vil bli husket som en sjef som lyktes eller en som mislyktes?

— Når en får dette litt på avstand, vil en se at resultatene taler for seg, svarer Semb.

— For noen år siden spilte vi jevnt med de beste lagene verden?

— Det har vi også gjort, ikke bare de siste årene. Vi slo Spania i EM 2000. Vi har også slått Italia. Men da hadde både vi og motstanderne andre lag enn nå. I går var Spania et nummer for store.

— Synes du at du har fått ut hele potensialet i landslaget?

— Det er et vanskelig spørsmål. Jeg vet i hvert fall at jeg har jobbet maksimalt for å få det ut. Jeg har forberedt meg grundig til hver eneste kamp. Av de 68 kampene vi har hatt, kom det største tapet mot Spania onsdag. Det er nok den eneste kampen jeg har sittet med følelsen av at denne kampen var det ikke mulig å vinne. I alle de andre har vi hatt en mulighet til å vinne.

Semb tar likevel stupet på Fifas rangering til etterretning.

— Fifa-rankingen slår voldsomt ut på siste års resultater. Men i år har vi mange ettmålstap og ikke noen god sesong. Nå raser vi selvsagt etter kampene mot Spania.

— Hva er skjedd de siste årene?

— Det viser seg at vi ikke har vært like gode. Spesielt i år er det blitt mange ettmålstap. Årsakene til det skal jeg se litt nærmere på. Jeg vil ikke ta det på stående fot.

Han har god tid til å forske. Semb har kontrakt med Norges Fotballforbund ut juli neste år. Han vil ikke utelukke at han kommer til å bli værende i NFF for å jobbe med toppfotball.

— Jeg er optimist på norsk fotballs vegne. Vi har bra ettervekst. Men vi er en liten nasjon og er avhengig av å få frem de største talentene. Jeg tror vi kommer jevnt og trutt til å kvalifisere oss til mesterskap. Vi ligger i det europeiske midtsjiktet. Der er det veldig jevnt. Alle andre land enn Spania og Nederland var fullt overkommelig i disse kampene, sa Semb.

Så satte han seg i Volvo'en og dro på ferie til et hemmelig sted.