STAVANGER (Aftenbladet): Hva har Viking som både Real Madrid og Celtic ennå mangler? Svaret er digitalt innhold på egen arena, og søndag får publikum for første gang ta del i hele den digitale framtiden.

I løpet av et drøyt år er det lagt 6000 meter med fiberkabler på Viking stadion, det er montert 170 antenner for trådløst nett, 260 meter med digital reklame er på plass, to storskjermer, to scoreboards, samt et utall mindre skjermer er montert. En del ble tatt i bruk da sesongen startet, men søndag innvies den siste nyheten: En egen Viking stadion-app (stadion live) som gjør publikum i stand til å se mål, sjanser og diskutable offsideavjørelser på mobil eller nettbrett fra fire ulike kameravinkler, oppleve scoringer fra andre kamper i eliteserien, eller se en annen kamp parallelt med Vikings.

Før Real Madrid

— Vi er nå Norges første "connectet" stadion, der vi kan tilby publikum en unik pakke. I tillegg til selve fotballkampen på banen, får du alle høydepunktene på mobil, du får værvarsel for stadion, informasjon om kollektivtilbudet og du kan forhåndsbestille mat i kiosken og avhente den i pausen. Det siste konseptet er ennå ikke helt klart, men kan bli aktuelt neste år, sier Vikings kommersielle direktør, Dag Ove Aksland til Aftenbladet.

Det var meningen at også Rosenborg, Haugesund og Ullevaal stadion (Vålerenga og Norges landslag) skulle være en del av dette pilotprosjektet til Norsk Toppfotball, men foreløpig er det bare Viking som har ferdig hele pakken. Og det som første klubb i hele Europa. Real Madrid har bygget ut det samme trådløse nettverket på sitt stadion, Santiago Bernabéu, men har ennå ikke klart innholdet i appen.

  • Vi er litt stolte over å være først. Men det var også en forutsetning. Fordi vi er piloten i dette prosjektet har det vært mulig å løse det økonomisk. Vi hadde aldri klart disse utgiftene på egen hånd. Nå er vi testpilot, der store IT-firmaer betaler brorparten av regningen. Amerikanske Cisco har hatt 20 mann i sving her den siste måneden for å få dette klart til Aalesund-kampen søndag, sier Aksland.

15-20 millioner

Vikings totale utgifter for å gjøre sin stadion heldigital, med siste generasjon wifi og led-skjermerer, er på mellom 15-20 millioner kroner. Disse pengene skal betales tilbake over lang tid. Dette er langsiktige avtaler med amerikanske finansinstitusjoner, med en gunstig rente tilpasset en norsk klubb med slunken klubbkasse. Samtidig var dette helt nødvendig. Alle våre sponsorer er begeistret for konseptet og investeringene har allerede ført til økte inntekter fra samarbeidsavtaler. I tillegg kan vi kommunisere direkte med våre tilskuere.

  • Mange vil hevde at disse pengene heller burde vært brukt på å styrke den sportslige sektoren, for å få et bedre lag?

  • Jeg skjønner spørsmålet, men dette er penger som er øremerket utvikling av stadion, og er ikke midler vi kunne brukt på å kjøpe spillere. For oss er dette helt nødvendig, og faktisk god butikk, forklarer Aksland.

Prosjektet sluttført

Han slutter i Viking ved årsskiftet, men avviser at han rømmer fra et halvferdig produkt.

  • Min hovedoppgave da jeg startet i fjor var å gjøre Viking stadion digitalt. Etter ti år var arenaen gått ut på dato. Nå er dette arbeidet ferdig, og vi har gode folk til å ta seg av driftsfasen. I tillegg får vi hjelp utenfra, via Norsk Toppfotball og Fotball media på Ullevaal, som fôrer oss med levende bilder. Og driften klarer Viking uten meg. Uansett kommer jeg fortsatt til å være en fast gjest på stadion og ta del i frivillig arbeid når jeg starter i Coop på nyåret, sier Aksland.

For å få tilgang på den nye appen, må du registrere deg på mobilen på Viking stadion søndag.