hareide

Hareide var i det lystige hjørnet torsdag formiddag. En spøkefull og glad landslagssjef avslørte på pressekonferansen på SAS-hotellet i Oslo at han brukte cruiseferien i Karibia før jul til å tenke ut hvordan det norske fotballandslaget skulle spille morsommere fotball. Han la deler av puslespillet, som inneholdt flere av dagens spennende, unge spillere, på bassengkanten.

— Jeg var aldri i tvil om at Norge hadde spillere som kunne passe i en mer ballbesittende og pasningsorientert stil, begynte landslagssjefen.

— Jeg flyttet drinker rundt på bassengkanten og startet med fire tequila i forsvar, sa Hareide og gliste bredt.

— Så dyttet jeg to rom og cola inn på midten, og etter det gikk resten av seg selv...

Derek og Gamst

Latteren hadde ikke stilnet da 50-åringen, i mer alvorlig tone, fortsatte med å si at typer som Martin Andresen og Magne Hoseth tidlig pekte seg ut som alternativer på de to sentrale midtbaneplassene.

— De har både arbeids- og kreativ kraft, og en klokskap vi trenger i laget. Og jeg tenkte på Jan Derek Sørensen allerede den gangen, avslørte Hareide.

Sørensen har åpnet middels i Lyn denne sesongen, men er ganske sikkert i nærheten når de viktige VM-kvalkampene starter 4. september.

Hareide fortsatte med å beskrive sin nesegruse beundring for spillestilen til spanske Deportivo La Coruna, som han har særdeles inngående. Det finnes spanske elementer i måten «Nye Norge» spiller på, som den hengende spissen og det offensive og rendyrkede vingspillet. Så fulgte godordene om funnet Morten Gamst Pedersen:

— Se på Morten. Han føler tryggheten i gruppa og har strålt som en sol siden mandag, men gutten trenger støtte. Det er viktig at de eldre stiller opp, og Ole Gunnar Solskjær har allerede pratet med Gamst om livet som kjent fotballspiller, sa Hareide.

Ikke ta av

— Solskjær og Sigurd Rushfeldt er spillere Gamst har sett opp til som liten, og nå sitter han ved siden av dem i landslagsgarderoben. Da er det godt trener Per-Mathias Høgmo i Tromsø er flink til å holde Morten nede, påpekte Hareide, og la ironisk til.

— Folk i Nord-Norge tar lett av....som andre steder i landet. For eksempel på Sunnmøre, sa landslagssjefen og smilte igjen fra øre til øre.

Hareide koser seg, og det smitter. Han oppfordret derfor alle som så onsdagskampen om å ta med seg naboen neste gang. Mot Wales 27. mai.

— Da blir vi 22.000 tilskuere, og da ligner det noe.

Selv om han likte svært dårlig at Russland reduserte to ganger, evner Hareide å nyte seieren.

— Det var fantastisk artig, og i motsetning til da jeg var klubbtrener har jeg lov til å suge litt lengre på karamellen. Så får jeg gjøre det samme med den bitre pillen hvis vi taper en kamp. Men akkurat nå synes Åge Hareide det er «drita» morsomt med norsk fotball igjen!