I motsetning til de norske sykkelherrene hvor uttaket til OL allerede er klart, er det fremdeles usikkerhet rundt damenes uttak. Usikkerheten handler ikke bare om hvem som eventuelt skal sendes til Rio, men om det i det hele tatt skal bli sendt noen. Tidligere syklist og sykkelekspert Mads Kaggestad mener at det er reelt at ingen blir tatt ut, selv om han gjerne skulle ønske at Norge sendte en kvinnelig syklist til OL.

— Det er reelt at ingen blir tatt ut. Man snakker om Vita Heine som har kjørt fint denne sesongen. Den andre som sannsynligvis er aktuell er Miriam Bjørnsrud, men det er klart at de mangler de resultatene som skal overbevise helt. Samtidig så håper jeg jo at vi sender noen fra Norge, og jeg synes vi bør være representert på kvinnesiden også, forteller Kaggestad som også legger vekt på at OL-løypen er en stor utfordring for syklistene.

— Hadde løypen vært flat, hadde det vært noe annet. Det er en knallhard løype og jeg forstår de som setter spørsmålstegn ved om vi har noen kvinnelige utøvere som kan hevde seg i løypen, men det spørsmålet stiller vi for så vidt til herrene også.

En stor påkjenning dersom de ikke presterer

Vita Heine er en av de største kandidatene til å bli sendt til OL, og selv mener hun er i god nok form til å havne på en topp 15. plassering.

VURDERER: Sykkelekspert Mads Kaggestad. Foto: NTB Scanpix

— Om det er realistisk eller ikke, det vet jeg ikke. Men hvis hun påstår det, så tror hun nok på det og det kan godt være at hun klarer det. De færreste ryttere vil til OL dersom de ikke mener at de har noe der å gjøre, som for eksempel Alexander Kristoff som mener at andre vil yte bedre for landets beste, forteller Kaggestad.Kaggestad mener det vil være en stor påkjenning for rytterne dersom de blir sendt til OL og ikke klarer å prestere. Toppidrettssjefen i Olympiatoppen, Tore Øvrebø, sier seg enig med Kaggestad.

— Det kan bli veldig krevende å delta i OL dersom man ikke er ordentlig kvalifisert. Det kan bli en negativ opplevelse for utøverne, og det faktumet er en del av den nøye vurderingen som vi gjør nå frem til uttaket, forteller Øvrebø.

Heine selv ser ikke den eventuelle negative erfaringen som noe problem, så lenge man har fornuftige forventninger til seg selv.

— Et håp skal man alltid ha, men hvis man drar til OL med veldig stor tro på at man kan vinne, og så blir man nr. 55, så vil jo det både være tøft for utøveren og negativt i media. Men man må ha realistiske forventninger, hvor det i mitt tilfelle er topp 15. Alt kan jo skje, men jeg ser ikke for meg at det prestasjonsmessig kan gå kjempedårlig, forteller Heine.

Kaggestad forstår både Heine og Olympiatoppen sine vurderinger, og mener at det uansett er viktig at man løfter opp kvinnesykling igjen.

— Det er mye bra på gang i kvinnesykling. Feltet er større enn noen gang, så lenge jeg kan huske i hvert fall. Det er utøvere som satser som bare det, og jeg har troen på at det kommer, forteller Kaggestad og fortsetter:

— Sykkelsporten er i veldig medvind i Norge nå, og det er viktig å få løftet opp kvinnesiden og oppmerksomhet rundt kvinnene. Det handler om å anerkjenne sykkelsporten som helhet.

- Vi gjør et rettferdig uttak

Toppidrettssjefen ønsker ikke å gi noen videre detaljer om hvordan uttakssituasjonen ligger an, da de for øyeblikket er midt oppi denne prosessen. Selv om det har vært og er en lang prosess, forsikrer Øvrebø om det blir gjort et nøye og rettferdig uttak.

— Uttaket har vi en løpende vurdering på, og sykkelforbundet er aktive i den dialogen. Vi skal først definere hvem som sykler best av utøverne, og om nivået er godt nok til å komme til OL. Vi håndterer den situasjonen på best mulig faglig måte, og utøverne kan være trygge på at vi gjør et rettferdig uttak, forsikrer Øvrebø.