Crawley har for de fleste vært mest kjent for å være den nærmeste landsbyen til flyplassen Gatwick i Sussex, sør for London. Ihugga tilhengere av engelsk fotball har kanskje også lagt merke til at klubben ligger meget godt an til opprykk fra Blue Square Conference til League Two, men utover det har Crawley Town neppe vært å anse som noe annet en ganske grå mus i massen av mer eller mindre kjente engelske fotballklubber.

Det er nå i ferd med å endre seg drastisk.

— Reddet økonomien

For etter at komikeren Mark Watson og den tidligere knokkelknuseren Neil Ruddock trakk FA-cupens 5. runde i går ettermiddag, gikk klubbkassereren til Crawley Town trolig til sengs for å drømme om digre pengesekker som kom dalende ned fra himmelen og landet i midtsirkelen på Broadfield Stadium.

For en klubb som i beste fall nevnes i en bisetning når fotballrunden skal oppsummeres på Sky Sports eller BBC en lørdag ettermiddag, vil et møte med Manchester United trolig gi den lille klubben et økonomisk løft som varer i årevis.

Hvor betydningsfull en cupkamp på Old Trafford kan være, vet nemlig formann i Exeter Citys norske supporterklubb Kristoffer Sandnes alt om.

- 5.desember 2004 ble lag med kule nummer 23 trukket hjemme mot lag med kule nummer 64 i FA-cupens 3.runde. Det var Manchester United mot Exeter City på Old Trafford, mimrer Sandnes.

For Exeter ble det som om førstepremien i lotto, julaften, lønningsdag og all verdens fridagerdager kom samtidig.

— Vi lå da på 13.plass i Conference med en uhåndterlig gjeld på 45 millioner kroner. Vi hadde to forhatte styreformenn i Mike Lewis og John Russell, som senere ble dømt for underslag. Som ikke det var nok hadde klubben knyttet til seg magikeren Uri Geller som senere ble en av formennene i klubben, forklarer Sandnes.

Geller, kjent for å bøye skjeer, og utføre all verdens tenkelige og utenkelige krumspring innen paranormal aktivitet, skulle bevise sine magiske evner ved å hjelpe Exeter i en ligakamp i 1997. Han plasserte energikrystaller (hva nå enn det måtte være) bak målene på Exeters hjemmebane St. James Park, noe som skulle gi Exeter et mentalt løft.

Det er ikke godt å si hva som skar seg med Gellers magiske medisin, men resultatet ble i alle fall ikke som planlagt.

Exeter tapte kampen 5-1.

(saken fortsetter)

PÅ KAMP: Kristoffer Sandnes støtter sitt lag.

Til Old Trafford

Men etter at magien til Uri Geller hadde sviktet totalt, reddet FA-cupens magi Exeter City sin eksistens.

— På grunn av fordelingen av billettinntekter i regi av FA, der bortelaget får 45 prosent av inntektene, ble i realiteten Exeter Citys eksistens reddet av denne trekningen. 67 551 tilskuere, deriblant 9000 Exeter-fans så kampen på Old Trafford som vi “vant” 0-0, ler Sandnes.

Sammen med 17 andre medlemmer av den norske supporterklubben, var Sandnes på Old Trafford og så sine helter bli hele Englands snakkis.

Enda viktigere; inn på kontoen til Exeter tikket så 653 511 pund, som på den tiden var noe slikt som syv millioner kroner. Det ga grobunn for nytt liv i klubben.

- Jeg har lovet meg selv å kun dra tilbake til Old Trafford dersom Exeter spiller der, ler Sandnes.

Hele Exeter sitret av spenning før returmøtet i Cornwall.

Bortegarderoben på St. James Park hadde kun to dusjer, og ifølge Sandnes var det minimalt med varmt vann i dem.

Etter omkampen var det trolig Wayne Rooney og Cristiano Ronaldo som hadde gjort seg fortjent til å dusje først, mens det ennå var noenlunde lunk i kranene.

Alex Ferguson turde ikke å gjøre annet enn å sende ut sine beste menn, og nevnte Rooney og Ronaldo scoret for United i en kamp som endte 2-0 til de røde djevlene.

Hvem var de første røde djevlene?

Så var det dette med kallenavnet Red Devils da. Å rapportere om seier til de røde djevlene etter kampen mellom Manchester United og Crawley Town, er noe de fleste journalister vil vegre seg for. Det kan nemlig skape en salig forvirring. Selv om “Red Devils” er et kallenavn de fleste forbinder med Manchester United, er det faktisk også kallenavnet til Crawley Town, et kallenavn klubben har hatt i over 110 år.

Dessuten kan amatørlaget skilte med en målfarlig herremann ved navn Torres.

Vel og merke Sergio og ikke Fernando.

- Lykke til, Crawley!

- En slik trekning er en drøm for Crawley Town, akkurat slik den var for Exeter. Det viser med all tydelighet at FA-cupen fremdeles kan være magisk og vi kommer til å ønske tidligere Exeter-spiller, skotten Craig McAllister, og hele Crawley Town all mulig lykke og hell i møtet med United, sier Sandnes.

Og forresten, før du avskriver amatørlaget Crawley Town fullstenidg, bør du kanskje ha følgende i minne: Etter at United bare klarte 0-0 mot Exeter i 2005, skjedde det samme da United møtte et annet amatørlag, Burton, i 2006. Den gangen vant United omkampen med 5-0 på Old Trafford.

Tilbake i 1953 kjempet de glade amatørene fra Walthamstow Avenue seg til 1-1 mot United på Old Trafford, men tapte omkampen 2-5, en kamp som for øvrig ble spilt på Arsenals Highbury.