Egentlig er det et litt ømtålig spørsmål.

Og det får vi vite, etter å ha komme inn i den fullsatte konferansesalen på Ellis Park, der jeg har vært så heldig å få én av de siste ventelistebillettene, at man ikke kan spørre om alt mulig på Nord-Koreas pressekonferanse.

– Jeg må gjøre det klart at de ikke vil besvare politiske spørsmål eller spørsmål som tenderer mot politikk, utelukkende spørsmål om fotball, forklarer FIFA-mannen som leder seansen.

«De» er Nord-Koreas landslagssjef Kim Jong-hun og lagets medieassistent, som smiler mye, men som aldri sier noe, annet enn korte forklaringer til Hr. Kim.

Feil navn

Mystiske? Hemmelighetsfulle? Restriktive? Det siste har iallfall Nord-Koreas lag fått ord på seg for å være, det har vært mange stengte porter for VM-reporterne.

Og dagen før nasjonens comeback i fotball-VM etter 44 år, mot Brasil, dukker ingen spiller opp, bare treneren.

Han får oversatt de engelske spørsmålene i øreklokker, men hører bare det han vil høre.

– Vi er Den demokratiske folkerepublikken Korea, ikke bruk noe annet navn på landet vårt, sier Kim etter å ha besvart det første, snille spørsmålet om det er skader i Nord-Koreas tropp. Det er det ikke.

Mange er spent på hva laget fra verdens mest lukkede land kan oppnå i møtet med stormakten Brasil.

De har ikke sett så verst ut på forhånd, 2-2 mot Hellas var brukbart og da jeg så Nord-Koreas, unnskyld: Den demokratiske folkerepublikken Koreas 1-3-kamp mot Nigeria på TV, så de omtrent like gode ut og var uheldige med et par dommeravgjørelser.

Alt om VM får du her:

Feil spørsmål

Kim uttrykker flere ganger stor selvtillit og optimisme.

– Jeg tror det kan bli en vanskelig kamp. Brasils lag er fullt av verdensklassespillere og er et av de sterkeste lagene her. Men de tre poengene som kan deles ut, er jo ikke bare for Brasil, men også for Den demokratiske folkerepublikken Korea. Det er viktig for oss å ta de tre poengene. Men jeg kan selvfølgelig ikke fortelle om vår strategi.

– Hvem bestemmer laguttaket, landslagssjefen eller stats...

Spørsmålet blir avbrutt av FIFA-mannen:

– Nei nei, ikke sånne spørsmål, sier han.

Landslagssjefen ser bare rett ut i lufta, mens presseassistenten smiler.

Feil land

Nå som forholdet til naboen i sør igjen er på det kjøligste, er bare å nevne «Sør-Korea» halvveis et politisk spørsmål, selv om det handler om fotball.

– Fikk landslagssjefen sett Sør-Koreas kamp mot Hellas, og hva tror han om de asiatiske lagenes sjanser her i VM?

(Lang tenkepause fra Kim):

– Målet for Den demokratiske folkerepublikken Korea er å gå videre fra første runde. Så får vi se hvor langt vi kan gå.

(Murring i salen).

– Har dere snakket med spillerne som var med for 44 år siden og kom til kvartfinalen i VM i England?

– Ja, før vi dro. Mange av spillerne som representerte Den demokratiske folkerepublikken Korea i VM i 1966 er fortsatt ive. De kom ofte på treningene våre før vi reiste, og ga oss mange gode råd. De fortalte hvordan det ville bli, for at vi skulle klare oss best mulig og gjøre Vår Store Leder stolt.

Faktisk forteller Kim Jong-hun at det var 1966-laget som inspirerte ham til å vie livet til fotballen.

Feil posisjon

Men dagens nest mest intrikate spørsmål venter:

– Hvorfor har dere registrert angrepsspilleren Kim Myong-won som keeper i VM-troppen?

Dette har nordkoreanerne gjort fordi de ikke ville ha med mer enn to keepere til VM, mens FIFA-reglene sier at det må være tre. De trodde de kunne få med seg en ekstra utespiller, men FIFA har sagt plent nei. Derfor må spissen Kim Myong-won stå i mål hvis han skal brukes.

Kim Jong-hun tenker seg om igjen.

– Kim Myong-won VAR spiss, men nå er han keeper. Han begynte som keeper, men har spilt ute også, han har god teknikk og er veldig rask. Men her i VM er han keeper igjen.

FØLG KAMPEN DIREKTE FRA KL.20.30: Brasil — Nord-Korea

Helt feil?

Men TV hjemme, sender de eller ikke? Ikke, sier Geir Helgesen, leder for Nordisk Institutt for Asiastudier i København til Aftenposten.

– Nord-Korea har bestemt seg for å vise tre kamper, men ikke landets egne kamper, og ikke lag som USA. Men de har faktisk vist noen scener fra åpningsseremonien i VM, og de viste bildene fra det nordkoreanske lagets avreise fra flyplassen. Så de hemmeligholder ikke VM, påpeker han.

– Den blir sendt, fastslår Kim Jong-hun først skråsikkert.

– Jeg er ikke i kringkastingen og ikke involvert i TV-sendinger. Men jeg tror det, modererer han seg til.

PS: Ifølge Michael Breen, forfatter av boken Kim Jong-il: The Dear Leader, vil kampene i VM bli redigert slik på nordkoreansk TV at Nord-Korea vil fremstå som det beste laget. Ethvert tap vil enten bli ignorert eller kun nevnt i notiser. Og når nordkoreanerne er slått ut, vil ikke VM bli nevnt i det hele tatt, hevder Breen.