Fredag ligner en D-dag for romernes lyseblå fotballhelter. Det handler om bankgarantier som må på plass, og det dreier seg om næringsmiddelgiganten og klubbeier Sergio Cragnottis abdikasjon.

Det siste synes nødvendig for at de to bankene som hver eier knapt seks prosent av aksjene skal gå med på en ordning — slik at ikke minst spillerne igjen får lønn. Det har de ikke fått siden i sommer.

Gir seg motvillig?

Men mektige Cragnotti, det var han i alle fall før de siste måneders avsløringer om gedigne økonomiske problemer i næringsmiddelkonglomeratet Cirio, har ikke uten videre tenkt å gi seg. Han førsker nå fortvilet å sikre familien fortsatt en slags medbestemmelse i klubbstyret ved å få sønnen Massimo inn i den nye ledelsen. Nytt styre må Lazio få om ikke klubben skal ende som konkursbo i løpet av sommeren.

Så lenge Cragnotti sitter på aksjemajoriteten, er Lazio uløselig knyttet til Cirio-konsernet. Sist november ble det kjent at konsernet stampet i ei håpløs økonomisk hengemyr med et gjeldsbelte på over én milliard kroner rundt livet. Lønninger har ikke vært utbetalt i Lazio det siste halvåret. Nå har spillerne sagt "nok er nok".

Først ute var Jaap Stam og Angelo Peruzzi. De stevnet arbeidsgiveren sin og forlangte innen dagen i dag, 3. januar, å få i gang lønnsutbetalingene. Siden fulgte samme krav fra 22 andre spillere.

"Fiorentina-skjebne" truer

Dersom Cragnotti ikke setter klubbens interesser fremfor sin egen prestisje, blir alle spillerne fristilt, og Lazio kan lide samme skjebne som Fiorentina; gå dukken og bli strøket fra proff-fotballens arkiv.

Som en skjebnens ironi kom sesongens sportslige styrmann, Roberto Mancini (38), nettopp fra Firenze-klubben. Fiorentina led økonomisk skipbrudd. Restene, med nytt navn, finner vi i dag i amatørenes rekker.

Kanskje har erfaringene fra Fiorentina kommet den gamle storspilleren, men relativt ferske treneren, til gode. I alle fall har han ledet Roma-klubben til en oppsiktsvekkende god høst-sesong; tredjeplass bare poenget bak ledende AC Milan. Ved sesongstart var det ingen som tiltrodde Lazio en slik prestasjon. Salget av nøkkelspillerne Alessandro Nesta og Hernan Crespo gjorde ikke skeptikerne mer optimistiske. Bedre ble det ikke da Lazio sesongåpnet med å tape på hjemmebane for forrige sesongs sensasjonslag, Chievo. Siden har laget bare tapt én kamp.

Sammensveiset tropp

Krisen og de manglende lønnsutbetalingene har tydeligvis sveiset spillerne sammen. De har stått på hardt for hverandre. Intensiteten i jubelscenene etter scoring, har vært et annet uttrykk for samholdet i spillergruppen.

Dersom ikke klubbeier Cragnotti (han kontrollerer 51 prosent av aksjene) i dag bestemmer seg for å tre til side, kan det fort bety at spillerne fortsetter sammen - i flokk og følge bort fra Olympiastadion i Roma.