– Det er en tendens at folk kommer litt for lett fra tilværelsen som spiller til direktørstolen. Det har ført til vanstyring enkelte steder, sier Steinar Høgtun, styreleder i NFT.

Sportssjef, sportslig leder, sportsdirektør og manager. Titlene er mange, men fellesnevneren er at det de siste ti årene i norsk fotball har vokst frem en ny stilling i norske toppklubber. En person som er trenerens sjef, og som har det overordnede sportslige ansvaret.

Men så langt finnes det ingen lisenskrav knyttet til posisjonen. Det gjør det derimot for trenerne, som må ha kurs som D-trener for å kunne virke på toppfotballnivå.

– Mangler kompetanse

– Jeg synes direktørene også burde hatt utdanning. Det burde ha vært lisenskrav om kompetanse, sier Høgtun.

NFT-lederen peker på en fotballhverdag der trenere lett får sparken, uten at det får konsekvenser oppover i systemet.

– Vi har hatt en del uheldige omstendigheter med fem-seks klubber som nærmest har byttet trener hvert år. Jeg tror det skjer blant annet på grunn av mangel på kunnskap og kompetanse hos sportsdirektørene. Hadde de hatt samme formelle utdanning som trenerne, hadde de kanskje sett annerledes på en del saker, sier Høgtun.

– Vi har lisenskrav på anlegg, trenere og mye annet som møtte motbør da det ble innfør. Men det har styrket fotballen på sikt, og det tror jeg også et lisenskrav om fotballkompetanse og klubbdrift på sportsdirektørene hadde gjort, sier Høgtun.

Får støtte av Bruun-Hanssen

Branns sportslige leder Roald Bruun-Hanssen støtter Høgtuns forslag om lisenskrav på seg selv og sine kolleger. Bruun-Hanssens egen bakgrunn som blant annet spiller, trener, toppfotballsjef i Norges fotballforbund og utdanning fra Norges idrettshøgskole, Universitetet i Bergen og Norges Handelshøyskole ville trolig innfridd de fleste aktuelle lisenskrav.

– Det er en fordel i min posisjon å ha den bakgrunnen. På generelt grunnlag støtter jeg Steinar (Høgtun) i å innføre lisenskrav. Det er ingen tvil om at mer kompetanse ville har gjort de sportslige lederne mer rustet til å møte de utfordringen klubbene har, sier Bruun-Hanssen.

Innholdet i et slikt lisenskrav mener Bruun-Hanssen burde vært fotballfaglig kompetanse fra et liv som spiller eller trener, samt kunnskap om administrasjon og ledelse.

– Bør ha erfaring

– Mange av oss er med på å drive forhandlinger og budsjettarbeid, samtidig som vi skal være ledere. Men det vil nok være ulikt fra klubb til klubb akkurat hva som kreves av den sportslige lederen, sier Bruun-Hanssen. Han undervurderer ikke viktigheten av det brede kontaktnettet mange av dem som har vært fotballspillere på høyt nivå har, men synes likevel Høgtun har et godt poeng når han er kritisk til at spillere går direkte til direktørstolen.

– Som sportslig leder skal en trekke de langsiktige linjene, og da bør en ha erfaring for å lykkes. Å ha vært trener kommer veldig godt med. Jeg synes at de som har lyst til å bli sportslige ledere bør skaffe seg den relevante kompetanse, akkurat som trenerne må gjøre det, sier Bruun-Hanssen.

Fakta Eliteseriens sportsdirektører

Bodø/Glimt: Ernst Pedersen, sportslig leder

Brann: Roald Bruun-Hanssen, sportslig leder

Fredrikstad: Terje Jensen, sportslig leder/Morgan Andersen, daglig leder (permittert)

HamKam: Lars Tjernås, sportslig leder

Lillestrøm: Jan Åge Fjørtoft, manager

Lyn: Torgeir Bjarmann, sportsdirektør

Molde: Øystein Neerland, sportslig leder

Rosenborg: Knut Torbjørn Eggen, sportslig leder

Stabæk: Lars Bohinen, sportsdirektør

Strømsgodset: Jostein Flo, sportslig leder

Tromsø: Morten Kræmer, sportslig administrativ leder

Viking: Egil Østenstad, sportsdirektør

Vålerenga: Jan-Erik Aalbu, sportslig leder

Aalesund: Reidar Vågnes, sportslig utviklingsleder