Før sesongen ble det i god tradisjon satt opp tabelltips for eliteserien. Alle tipsene var mer eller mindre velbegrunnet, og de fleste tippet at gullet vil havne enten på Lerkendal eller hos Vålerenga på Valle.

  • Se avisenes tabelltips nederst i artikkelen

Nå er det spilt ni serierunder, det vil si at så godt som en tredel er unnagjort, og tabellen forteller at det per nå ikke ser ut til at verken Rosenborg eller Vålerenga vil stikke av med seriegullet.

Statistikksenter Eliteserien:

For serielederen holder hus på Alfheim og heter Tromsø , og laget har 19 poeng på ni kamper, det samme som Strømsgodset .

Serielederen var tippet rundt 5. plass av de forskjellige mediene, men med en så «bingoserie» som eliteserien har vært til nå i år, kan P er-Mathias Høgmo fort stikke av gårde med seriegullet.

(Artikkelen fortsetter)

(Faksimile vg.no)

  • Se avisenes tabelltips nederst i artikkelen

Mest diskusjon vakte VGs tabelltips, hvor avisen plasserte Brann på nest siste plass og dermed nedrykk. Mangeårig fotballjournalist i VG, Knut Espen Svegaarden , sier han fortsatt står ved tipset.

— Jeg står inne for det, og det gjør jeg alltid til det motsatte er bevist. Man kan ikke hoppe av tipsene etter noen kamper , sier Svegaarden, som sier dette om situasjonen i serien nå og det avisen tippet før sesongstart:

— Jeg tror fortsatt Rosenborg blir blant de fire beste. Jeg tror de nå ser at de må bruke en del penger på å forsterke. Jeg tror også de kan miste et par mann, de må inn med flere spillere, tror jeg. Og jeg tror de vil klare å løfte seg. For Viking ser det verre ut, og det skal vel godt gjøres for dem å klare å oppfylle det tipset, det ser forholdsvis dårlig ut. Fortsatt kan mye skje, men jeg tror de skal få mer enn nok med å karre seg opp til en anstendig plassering, sier Svegaarden.

Statistikksenter Eliteserien:

- Hva har overrasket deg positivt og negativt?

— Jeg er ikke overrasket over det Tromsø har levert, de er gode. Og heller ikke over Vålerenga. Jeg regnet med at de skulle få en vanskelig start, det har jeg fått rett i, men jeg tror de kommer etter hvert. Og så er jeg mindre overrasket over Sarpsborg enn de fleste andre. Jeg så noe i det laget i fjor som jeg likte, men jeg tror de kommer lengre ned på tabellen enn midt på, men jeg tror de klarer seg. Sogndal var det jeg var mest sikker på at skulle rykke ned, mens Brann var jeg mye mer usikker på. Men den negative overraskelsen har vært Viking.

  • Se avisenes tabelltips nederst i artikkelen

Alle liker Sarpsborg

Fotballeksperter som vi har snakket med, trekker frem de nyopprykkede lagene, med Sarpsborg 08 som det beste eksempelet, som den positive overraskelsen i årets serie.

— Sarpsborg er den positive overraskelsen etter min mening. De kommer som nyopprykket lag og sier de skal spille den fotballen de gjorde i 1. divisjon, så får det bære eller briste. De spiller en morsom og attraktiv fotball, og de har ikke tenkt å fire selv om de går på noen nederlag. Og så er jeg imponert over soliditeten til Tromsø, selv om jeg ikke er overrasket over Tromsø. De er stødige og gode. Men den negative overraskelsen har vært Viking, Vålerenga, til tross for skadene, og Rosenborg, sier fotballekspert i TV2, Bengt Eriksen .

(Artikkelen fortsetter)

Sarpsborg sjarmerer fotballekspertene (Foto: Scanpix)

Lars Tjærnås er ekspert for 100 % Fotball. Slik vurderer han seriestarten:

— Viking, Vålerenga og Rosenborg er de mest negative. Godset og nykommerne de mest positive til nå, etter min mening, sier Tjærnås.

— Det positive er de nyopprykkede lagene som har klart seg bra. Men hvorvidt det er positivt for eliteserien kan diskuteres, men alle tre klarer seg bra. Sogndal henger med, de blir ikke utspilt. Sarpsborg slipper inn mye, men scorer også mye og er morsomme å se på. Fredrikstad likeså. På sitt beste er de gode og i stand til å slå alle, sier Karl-Petter Løken, som er ekspert i NRK.

— Det negative har vært de etablerte toppklubbene som Rosenborg, Vålerenga og VIking . De er de største eksemplene på at det er andre tider nå, sier Løken.

— Det er fantastisk at serien er så uforutsigbar og underholdende som den er. Det er ingen klar gullkandidat og heller ingen klar nedrykkskandidat. Og så scores det mye mål. De to tingene er vel det som har overrasket mest positivt, sier ekspertkommentator i TV2. (Artikkelen fortsetter)

Viking er i fritt fall. Åge Hareide bør være bekymret, mener ekspertene. (Foto: Scanpix)

Her er noen utvalgte tabelltips før sesongen:

Lars Tjærnås-tipset (Aftenposten):

1 Vålerenga

2 Rosenborg

3 Viking

4 Stabæk

5 Tromsø

6 Molde

7 Aalesund

8 Start

9 Odd Grenland

10 Fredrikstad

11 Strømsgodset

12 Haugesund

13 Brann

14 Lillestrøm

15 Sogndal

16 Sarpsborg

---- ## VGs tips:

1. Rosenborg

2. Viking

3. Vålerenga

4. Tromsø

5. Molde

6. Strømsgodset

7. Start

8. Stabæk

9. Aalesund

10. Odd Grenland

11. Lillestrøm

12. Fredrikstad

13. Haugesund

14. Sarpsborg 08

15. Brann

16. Sogndal

---- ## TV2 s tips:

1. Rosenborg

2. Molde

3. Vålerenga

4. Viking

5. Tromsø

6. Strømsgodset

7. Odd

8. Stabæk

9. Start

10. Lillestrøm

11. Aalesund

12. Fredrikstad

13. Haugesund

14. Brann

15. Sogndal

16. Sarpsborg 08

--- ## Dagbladets tips:

1. Vålerenga

2. Viking

3. Rosenborg

4. Molde

5. Aalesund

6. Godset

7. Tromsø

8. Fredrikstad

9. Start

10. Stabæk

11. Haugesund

12. Odd

13. Sarpsborg

14. Brann

15. Lillestrøm

16. Sogndal

--- ## Fædrelandsvennens tips:

1. Rosenborg

2. Vålerenga

3. Viking

4. Molde

5. Tromsø

6. Fredrikstad

7. Start

8. Stabæk

9. Aalesund

10. Odd Grenland

11. Lillestrøm

12. Strømsgodset

13. Haugesund

14. Brann

15. Sarpsborg

16. Sogndal

--- ## ITromsøs tips:

1. Vålerenga

2. Rosenborg

3. Molde

4. Viking

5. Stabæk

6. Tromsø

7. Start

8. Lillestrøm

9. Strømsgodset

10. Brann

11. Aalesund

12. Odd Grenland

13. Haugesund

14. Fredrikstad

15. Sogndal

16. Sarpsborg 08

--- ## Adresseavisens tips:

1. RBK

2. Viking

3. Tromsø

4. VIF

5. Molde

6. Odd

7.Stabæk

8. Strømsgodset

9. Haugesund

10. Start

11. FFK

12. AaFK

13. Lillestrøm

14. Brann

15. Sarpsborg 08

16. Sogndal