Idrettspresident Tove Paule, fotballpresident Sondre Kåfjord, skipresident Sverre Seeberg samt TV-sjefene Hans-Tore Bjerkaas (NRK) og Alf Hildrum (TV 2) mottar brevet fra Giske, skriver VG mandag.

Kulturministeren mener at store nasjonale begivenheter som VM og fotball-EM for kvinner skal gå på riksdekkende TV-kanaler og ikke på nisje— eller betalingskanaler.

– Selv gikk jeg gatelangs sammen med min mor i Bergen lørdag kveld for å finne et sted som hadde Viasat 4, for det hadde ikke hotellet jeg bodde på. Jeg ville se Island – Norge.

– Slik kan vi ikke ha det, sier Giske til VG.

Les også:

Absurd

Han karakteriserer dagens situasjon, der det «ikke er noen selvfølge» at ski-VM i 2011 i Oslo vil gå på en allmennkanal som absurd.

Nå får de impliserte parter beskjed om at dette er «siste sjanse».

Kulturministeren krever at idretten og «de største kringkasterne» innen 1. oktober kommer opp med forslag som sikrer at de viktigste begivenhetene blir tilgjengelige på en TV-kanal som alle har tilgang til. Hvis de ikke klarer det, vil Giske innføre «listeføring» av viktige arrangementer.

– Da må vi vedta hvilke arrangementer som skal gå på allmennkanaler. Det gjøres i andre land , sier han.

Idretten motsatte seg, i følge kulturministeren, dette forrige gang forslaget var oppe for tre år siden. Det ble da lovet at idretten skulle «ta ansvar».

– Nå mener jeg nok er nok. Argumentasjonen den gang holdt ikke mål. Utviklingen har vært negativ, og den har gått i feil retning. Jeg skjønner at det ikke kan være som før, at alt går på allmennkanaler, for til det er pengestrømmen blitt for stor.

– Men vi har tross alt investert så mye i idretten at vi bør få oppleve store arrangementer sammen , sier Trond Giske.

Dekning

Trond Giske sier han tror Norge ville vært fattigere dersom Kjetil Rekdals straffespark mot Brasil i fotball-VM i 1998 hadde blitt vist på en nisjekanal og ikke på NRK.

Han sier også at når Norges Fotballforbund (NFF) ber om seks-sju milliarder kroner for fotball-EM, bør «systemet» – altså NFF og Det europeiske fotballforbundet (UEFA) – sørge for at de mest elementære kampene går på allment tilgjengelige kanaler.

– Jeg skjønner at idretten vil ha mest mulig for rettighetene, men tror den er tjent med at den er mest mulig tilgjengelig, sier kulturministeren.

(©NTB)