INNSBRUCK: Etter søndagens tredje renn i hoppuka der Tromsø-gutten igjen ble nummer fire, rant det inn meldinger på sosiale medier. Innboksen på Facebook var for lengst full, og på Instagram og Twitter strømmet det inn hyggelige meldinger fra hele Mellom-Europa.

Må vente

– Jeg føler at jeg har hatt relativt trykk fra sosiale medier fra relativ ung alder siden jeg er broren til Daniel, men jeg merker jo at det tar seg opp når man er med på slike begivenheter. Det er mange som ønsker kontakt og ønsker meg lykke til, og det er veldig hyggelig. Det er kjentfolk og fans fra ulike land som Østerrike, Slovenia, Polen og Tyskland som tar kontakt. Jeg pleier ikke svare ukjente før på slutten av sesongen, men kjente fra Tromsø tar jeg meg tid til, sier Johann Forfang til iTromsø en times tid etter rennslutt. Han ble nemlig holdt igjen til dopingkontroll.

Til tross for at 3.-plassen røk med fattige 1,8 poeng i Innsbrück, er ikke Forfang bitter – tvert imot. Nå er han nummer fem i sammendraget, med bare ett renn igjen (i Bischofshofen på onsdag red. anm.).

– Jeg føler at jeg vant denne fjerdeplassen, så jeg er absolutt fornøyd. Jeg senker skuldrene mer nå enn tidligere og merker at jeg klarer å kose meg, og da er det ekstremt morsomt å sitte igjen som en av de aller siste i finaleomgangen, sier han.

Stabil

– Hva er hemmeligheten til den stabile hoppingen til Johann?

– Han enser ikke om det er 30.000 gærninger på tribunen eller tre stykker der. Han virker helt upåvirket om det er skiflygingen, K90, VM eller kretsmesterskap. Han leverer hver gang – uansett, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

I Innsbruck var det tilfeldigheter som skilte 4.— og 3. plass. Det kan endre seg i Johanns favør i Bischofshofen, mener Bråthen.

– Han kan hoppe enda bedre enn det han gjorde i dag. Hvis han gjør det, er han på pallen selv om han ikke tar ut maks.

Bråthen mener at prestasjonen til Johann Forfang i hoppuka er unik i Tromsø-idretten.

Kobler ut

– Jeg er usikker om det noen andre fra Tromsø som har tatt del i noen idrettsprestasjoner med like mye oppmerksomhet over tid. Det er spesielt. Når hoppuka er over på onsdag, er det 1 milliard TV-seere og 100.000 publikummere som har sett Johann hoppe. Det han står midt oppi er helt rått, og det at han håndterer det som han gjør, er fascinerende. Det er det største mediesirkuset inner vinteridrett.

Selv klarer Johann Forfang å holde avstand til all fokuset og viraken.

– Jeg tenker ikke over hvor stort dette er før jeg legger meg i sengen på kvelden og tenker over ting. Det er den desidert største vinteridretten for tiden og interessen er enorm nedover i Europa. Det er bare i Norge at vi ikke skjønner hvor stort dette er. Nordmennene tror at langrenn er det største, men det blir ikke sendt på TV i Tyskland en gang.