IOC-president Thomas Bach sa i sin tale at de første sommerlekene i Sør-Amerika kommer i en tid hvor verden er rystet av kriser.

— Disse olympiske lekene blir et budskap om håp i tøffe tider, og OL-fakkelen bærer dette budskapet til alle verdenshjørner, sa Bach.

Zika-viruset skremmer mange i Brasil.

OL-ilden ble i moderne tid først brukt under sommer-OL i Berlin i 1936. Siden har den vært tent i Olympia og brakt til OL-byen ved hvert eneste sommer-OL.

Tentes i Norge

Første gang den ble brukt under et vinter-OL var i Oslo i 1952. Da ble den faktisk tent i Morgedal i Telemark, hjemstedet til skilegenden Sondre Norheim.

Også foran vinter-OL i 1960 i USA ble ilden tent i Morgedal. Da Cortina d'Ampezzo arrangerte vinterlekene i 1956, ble ilden tent i Roma.

Foran OL på Lillehammer i 1994 ble det også tent en ild i Morgedal. Det var starten på en 74 dager lang fakkelstafett som gikk over hele landet. Men etter en opprivende krangel med greske myndigheter ble det bestemt at en ild fra Olympia likevel skulle bringes til Lillehammer og være den offisielle ilden.

Sluknet mange ganger

Ilden tennes ved bruk av solstråler, men å holde den ved like har ikke alltid vært så enkelt. På tur over land og hav har den sluknet mange ganger.

Da sommer-OL skulle arrangeres i Beijing i 2008 ble ilden og stafetten møtt med store demonstrasjoner flere steder. Menneskerettighetsforkjempere klarte bl.a. å få slukket ilden fire ganger i løpet av én dag i Paris.

I England 2012 tok man like godt med seg ilden i et raftinganlegg. Resultat? Den sluknet – selvfølgelig.

Dopingdømt fikk løpe

Den første som skulle løpe med ilden i år var den greske turneren Eleftherios Petrounias.

— Jeg fikk nesten sjokk da jeg hørte det. Jeg satt i bilen og holdt på å kræsje da telefonen fra den greske olympiske komiteen kom, forteller han til lekenes egen hjemmeside rio2016.com.

Foran OL i Vancouver i 2010 presterte grekerne å la en dopingutestengt utøver løpe med ilden. Hekkeløperen Fani Halkia fikk æren på en av etappene, noe som i etterkant ble fordømt av bl.a. IOC.

Åpningsseremonien i Rio starter kl. 01.00 natt til den 6. august.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Deila, Riise, Leicester og Aston Villa er blant temaene: