Johann André Forfang kom på pallen med et hopp på 245 meter i Planica.

I sesongens aller siste hopp stupte 20-åringen ut i 103 km/t i mammutbakken i Slovenia. Han ble belønnet med tredjeplass, og for Kenneth Gangnes (nummer fem) ble det like stort. Han hoppet seg opp fra 15. til 5. plass i finalen og tok seg dessuten til sammenlagtpallen, etter en duell med Michal Haybock. Og i sesongavslutningen kom Norges 25. pallplass denne sesongen. Ny rekord.

Den ubestridte éneren Peter Prevc avsluttet pgså sesongen med seier. Foto: NTB Scanpix

Sesongens store hopper Peter Prevc var like stødig som før. Han satt igjen som den siste og leverte varene. Han tok sin 15 verdenscupseier. 30 pallplasseringer for Slovenia denne sesongen er gedigent, for Robert Kranjec kom på 2. plass med et hopp på 233 meter i finalen.Foran 50.000 hoppfrelste landsmenn var det flere slovenere som gråt. Dette var landets 8. seier på rad i skiflyvning. Prevc hadde et fint nedslag på 241, 5 meter, som er ti meter bak verdensrekorden som Anders Fanemel har. Den ble satt i Vikersund i februar 2015.

Gangnes kopierte Romøren og vant

«Se på dette her! Det var andre boller», sa NRK-kommentator Christian Nilsen da Gangnes tråkket til med 239 meter i Planica i andre omgang.

Det spesielle var at det var nøyaktig samme dag som Bjørn Einar Romøren satte sin verdensrekord for elleve år siden, 20, mars 2005. Og lengden var nøyaktig lik, 239 meter.

For Romørens del ble det en hendelse som ble veldig positiv for ham, fordi rekorden sto flere år som det lengste hoppet i denne mammutbakken.

50000 tilskuere

Norge var så absolutt med på å prege rennet. I solfylte Planica i Slovenia, det er nesten alltid godt vær der, fikk Norge avslutningen man håpet på. To nordmenn var igjen blant de ti siste i finalen. Anders Fannemel økte fra 220 i første omgang til 230 meter og hadde fin høyde, men pall ble det ikke.

Johann André Forfang kom med det lengste hoppet denne dagen.

20-åringen fra Tromsø hoppet 245 meter, det nest lengste hoppet denne helgen. Han skjøt fart ut fra kanten eller som JohannRemen Evensen kommenterte på NRK: «Ingen er bedre til å føle på lufta».

Unggutten prøvde ikke å på nedslag, men det var greit – mente Evensen. Forfang ble nummer fem sammenlagt i verdenscupen, og det er imponerende for den relativt ferske elitehopperen.

Norge kan virkelig være fornøyd med sesongen. Fire inne blant de ti beste i verdenscupsammendraget skaper begeistring.

— Jeg er i alle fall fornøyd, sier Kenneth Gangnes, og fortsetter:

-Foran denne esongen var målet å bli blant topp 20. Så mottar jeg en medalje som sesongens tredje beste utøver. Det hadde jeg ikke klart uten all støtten fra laget og trenerne. De har bidratt til at vi alle har kunnet senke skuldrene.

Anders Fannemel fikk ikke helt det ut av sesongen som han håpet på.

— Ambisjonene var større. Dette har vært en lang sesong, og en fight hele veien. Men jeg klate til slutt å kjempe meg inn blant topp 10 i verdenscupen, så det må feires.

Det var ikke så merkelig at alle i hoppleiren kostet på seg en fest søndag, før hjemreise mandag.