Det ble klart på torsdagens pressekonferanse om klubbøkonomien i toppfotballen for annet halvår 2015. Fotballpresident Terje Svendsen og Rune Nordhaug, fagansvarlig klubblisens, presenterte oversikten.

— Det er veldig positive tall, oppsummerer fotballpresident Svendsen.

Viking over i gul

Både Start og nyopprykkede Brann fortsetter i såkalt rød sone, som blant annet betyr at klubbene må fortsette sine handlingsplaner.

Viking var i rød sone sist, men er nå havnet i gul kategori.

Toppklubbene på herresiden gikk 140 millioner i overskudd i 2015, inkludert spillersalg og salg driftsmidler.

— Resultatene for 2015 er bedre enn noensinne. Det kommer selvfølgelig av at man har hatt sportslig suksess. To av våre beste lag gikk til gruppespill og mellomspill i Europaligaen (Rosenborg og Molde). Dette viser viktigheten av det å delta og lykkes internasjonalt, sier fotballpresident Svendsen.

— Da drypper det penger på både den aktuelle klubben, andre norske klubber og NFF, sier han.

Irettesettelse til Bryne

I 1. divisjon er disse klubbene i rød sone: Bryne, Kristiansund, Raufoss, Sandnes Ulf, Ullensaker/Kisa, Bærum, Follo, Hønefoss og Nest-Sotra. De fire siste rykket ned forrige sesong.

Disse klubbene må alle ta grep for å forbedre sin klubbøkonomi innen neste innrapporteringsperiode.

Bryne har også fått en irettesettelse fordi de ikke har greid delmål i handlingsplanen.

- For tidlig å friskmelde

Ingen av klubbene som spiller i kvinnenes Toppserie er i rød sone. Nedrykkslaget Amazon Grimstad er fortsatt plassert der.

— For topplagene blant menn er det bedre utvikling enn noensinne. Men det er for tidlig å friskmelde økonomien i klubbene - det må fortsatt utøves sterk kostnadskontroll i klubbene, sier Terje Svendsen.

— I toppserien er det ingen klubber i rød sone. Men vi vet samtidig at klubbene i toppserien er skjøre og mer utsatt for svingninger, sier fotballpresidenten.

Toppserieklubbene hadde i 2015 snittinntekter på 10,6 millioner kroner og utgifter på 10,2 millioner kroner.