– Her er UEFA-kravene, sier Per Lund, og trekker frem en bok «tjukk som en telefonkatalog.»

1. april ble det satt ned en prosjektgruppe med tanke på å få være EM-vertskap i 2016, og 20. juni må Trondheims søknad være klar. Gruppen består av prosjektleder Jorid Ferner fra Trondheim kommune, mesterskapsagent Per Lund i Sør-Trøndelag fylkeskommune, Morten Wolden i Trøndelag fotballkrets, og Roar Munkvold, Rune Bratseth og Nils Heldal fra RBK. Sammen skal de finne ut hva som kreves av tiltak i og rundt byen, slik at man er klar for storinnrykk dersom Norge/Sverige tildeles Euro 2016. LES OGSÅ :

– I første omgang gjelder å finne noen hovedpunkter, og fokusere på disse frem mot juni, forklarer Lund, som sammen med de andre står bak et generelt notat om Trondheim som kandidatby. Her er det listet opp fem foreløpige kriterier:

Arenaløsning

Som Adresseavisen skrev i går handler dette om utbygging av Lerkendal. Minstekravet er 30.000 seter, pluss plasser for VIP og media.

Overnatting

UEFA stiller som krav at all overnatting må foregå innenfor en radius på 75 km fra stadion.

– Trondheim, Stjørdal, Orkdal og Ørlandet ligger i planene. Ettersom EM foregår på sommerstid, vil man også vurdere å ta i bruk hytter, fritidsboliger, skoler og militærleire, heter det i notatet.

Transport og infrastruktur

– Vi må se hvilke muligheter som finnes på Værnes. Det er også aktuelt å snakke med Forsvaret for å se om Ørland hovedflystasjon kan brukes til chartertrafikk. Det blir også viktig å synliggjøre arbeidet med transportløsninger, som superbuss-traseene, står det, i tillegg til at et EM kan være med på å påvirke utviklingen av veinettet.

Lokale arrangementer

Dette kan bli et nøkkelpunkt, dersom alle søkerne har gode løsninger på arena, overnatting og transport. I notatet står det:

– Det handler om å gi besøkende mer enn bare fotball når de kommer til Trondheim. Samarbeid med lokalt og regionalt kulturliv, samt lokalfotballen, blir viktig.

Lokalt engasjement

– Både i forhold til frivillig arbeid under arrangementet, men også at det blir en opplevelse for hele Midt-Norge, slik det var i VM 1997. – Det ble stor debatt i forbindelse med jobben for et OL i 2018. Hva tenker dere i forhold til et EM?

– Nå trenger man ikke tenke på etterbruk, i og med at det er snakk om et fotballstadion, svarer Lund.

– Dessuten vil dette inkludere hele landet, ettersom fire byer skal være med. Det kan bli en diskusjon om penger, men man tror at 1,4 millioner mennesker kommer til Norge dersom vi får EM. Og i EM i fjor la hver turist igjen 12.000 kroner i Sveits eller Østerrike. Vi mener det er god samfunnsøkonomi i dette.

– Det er tidlig i fasen, men folk virker positive, sier han.