Les også:

Basma: — Har en viss formening om hva andre tjener

Mens resten av fotball-Norge garanterer spillerne millioninntekter, holder Rosenborg hardt på at de store utbetalingen først kommer når spillerne presterer.

Rosenborgs moderate lønnspolitikk kan gjøre klubben mindre konkurransedyktig. Samtidig åpnes det for å bruke økonomiske muskler dersom RBK finner storfisken på spillermarkedet.

Eggen bekymret

Rosenborg kan matche enhver klubb i Skandinavia, inkludert FC København, dersom det er den rette spilleren

Med den stadige økte kampen om spillerne og den voldsomme satsingen iblant annet Brann, Vålerenga, Lillestrøm og Viking, har lønnsnivået i toppklubbene økt drastisk:

Da Erik Huseklepp fornyet kontrakten med Brann betød det tre millioner i året de neste tre sesongene, inkludert sign-on-fee.

Da Starts Atle Roar Håland skrev under ny kontrakt i fjor, foran nesa på RBK, ble grunnlønna justert opp til om lag 2,2 millioner i året - ikke ulikt hva Ole Martin Årst tjener i klubben.

Nyopprykkede Molde skal ha tilbudt Kristofer Hæstad om lag 5 millioner i året tidligere i høst, og som Hæstad selv sa: -.Hadde jeg valgt pengene, hadde jeg valgt Molde. Han takket nei, og i stedet hentet Molde Thomas Holm fra Vålerenga, til en årslønn på om lag 2,5 millioner i året.

- Etter mitt syn betaler Rosenborg sine spillere en god grunnlønn, med en bonusgaranti i tillegg. Men vi kan ikke la lønnsspiralen som er i gang eksplodere, sier sportsdirektør Knut Torbjørn Eggen.

Nesten fem mill. i god sesong

Etter det Adresseavisen erfarer har de best betalte RBK-spillerne cirka to millioner kroner i grunnlønn hver sesong. For de øvrige ligger grunnlønna på mellom én og to millioner. Men siden mesterligaeventyret begynte på midten av 1990-tallet, har klubben også hatt en bonusordning:

Spiller klubben mesterliga, fordeler spillerne i stallen en pott på i nærheten av 20 millioner kroner ved å komme inn i gruppespillet. Hvor mye hver enkelt spiller får av denne potten avgjøres av hvor mye man spiller.

Spillerne har i tillegg bonuser for å spille i eliteserien. Her har de beste en kampbonus på 30.000 kroner om de starter, og halvparten om de kommer inn i 2. omgang. I tillegg har flere individuelle bonuser, som for eksempel målbonus.

Med andre ord: I en svært god sesong, hvor RBK vinner serien og spiller mesterliga, kan en spiller med en grunnlønn på to millioner, som spiller de fleste kampene, tjene opp mot fem millioner brutto i året. 40 prosent av dette er grunnlønn, 60 prosent er bonuser.

Men står klubben utenfor Europa, som situasjonen kan bli i 2008, vil bonusutbetalingene bli langt mindre. Da vil grunnlønnen utgjøre om lag 70 prosent av samlet inntekt, mens bonusene står for de resterende 30. - Dette er klubbens system, og jeg synes det er et godt system, sier Knut Torbjørn Eggen.

Bedre grunnlønn i VIF

I Norge er RBK i en særklasse hva gjelder e-cuptradisjoner. Av den grunn har en rekke andre norske klubber derfor et helt annet lønnssystem, hvor det klart meste av inntekten er grunnlønn, og langt mindre av den totale utbetalingen kommer fra bonus.

Dette gjør at for eksempel Vålerenga vil være i stand til å tilby Rune Jarstein en svært god grunnlønn, mens RBK antakelig vil moderere seg, og heller tilby en bonusordning. Dette kan gjøre VIF mer attraktive for spilleren, ettersom RBK i hvert fall ikke spiller mesterliga neste år.

- Kan RBK unngå å bli med på denne «fastlønnskarusellen» i framtiden, om klubben skal holde seg attraktiv?

— I enkelttilfeller kan vi strekke oss lenger. Det kommer an på hvilken spiller det er snakk om. Men det kan ikke bli sånn at «dævven, no må vi bla opp». Vi vet hva smertegrensen er på en spiller, ut fra behovet vårt for ham, svarer Eggen.

— Rosenborg kan matche enhver klubb i Skandinavia, inkludert FC København, dersom det er den rette spilleren, mener også agent Stig Lillejord, og trekker frem kjøret rundt østerrikeren Sebastian Prödl. Med en overgangssum på nær 30 millioner ville Prödls lønn vært godt over hva som er vanlig i norsk fotball.

Bjørkøy for dyr

Da John Anders Bjørkøys overgang gikk i vasken tirsdag, handlet mye av dette om at RBK ikke ville innfri hans krav om 1, 8 millioner i året i grunnlønn, og 2, 5 millioner i sign-on-fee. Spilleren ble ikke ansett som viktig nok til at slike lønnsbetingelser var fornuftig.

Mon tro om Bjørkøy så for seg en RBK-framtid uten mesterligaspill da han fremmet sine lønnskrav......