AV Kristian Stenerud, journalist Sunnmørsposten

Etter flere år på rad med mye negativitet og nedsnakking rundt norsk fotball, kommer U21-landslagets prestasjoner i EM som en viktig opptur. Oppgaven som venter U21-gutta i kveldens semifinale mot Spania er formidabel.

Nesten uansett hvordan det går i kveld, har Tor Ole Skulleruds unggutter tent en viktig gnist i den norske befolkningen.

Kristian Stenerud er journalist og blogger hos Sunnmørsposten.

Norsk fotball har i en periode vært preget av dårlig økonomi, tilskuernedgang, stadig færre utenlandsproffer, mindre gode resultater for aldersbestemte landslag og et A-landslag som har levert svake resultater. Det har vært grunn til å henge med hodet en stund, men det er lov å håpe på en lysere framtid for det som skjer nå.

U21-landslagets entusiasme har smittet over på den norske befolkningen. Stadig flere har satt seg ned for å se på kampene de har spilt i dette mesterskapet. Det har gjort at interessen for andre aldersbestemte landslag også har vært økende, og TV2 har gitt dem muligheten til å vise seg fram på tv-skjermen. G19-landslaget var utrolig nærme et mesterskap, og der finnes det også mange spennende spillere for fremtiden.

Dette U21-landslaget skal være framtiden for norsk fotball, det er denne gjengen som kan gi oss det mesterskapet vi tørster etter på A-nivå. Bare se på den bredden som er i laget. Når kunne Norge sist stille med et så godt U-landslag? A-landslaget har allerede startet det svært nødvendige generasjonsskiftet, og nå er det bare å la det fortsette med flere spillere fra denne gode U21-generasjonen.

Spillestilen er ikke så ulik den A-landslaget kjører, men likevel fremstår U-gutta på en mye mer solid måte. Spesielt framover i banen har U-gutta ferdighetene til å kjøre over mostandere, slik A-landslaget ikke har hatt. I kveld er sjansene små mot storfavoritt Spania, men de er der. Pottetett bakover og mot til å ta mulighetene som kommer framover blir nøkkelen. Uansett hvordan det skulle gå, U-gutta har gitt befolkningen troen på framtiden igjen. Det er det viktigste.