En regel som har vært gjenstand for kritikk denne sesongen, er NFFs innføring av gult kort til den angripende spiller som henter ballen i nettet etter scoring.

Regelen er som følger: «Ved scoring av mål er det kun spillere på forsvarende lag som kan hente ballen i mål» kunne NFF fortelle i mars. Under dommers oppgaver sto det å lese:

«Det er kun aktuelt med gult kort hvis det fører til dytting, krangling om ballen eller masseansamling».

Nå, etter bare en sesong, fjernes regelen.

I mai oppstod en av mange situasjoner hvor regelnyvinningen kom i fokus. Viking-målvakt Iven Austbø ventet på Torbjørn Agdestein for å provosere fram et gult kort da Haugesund-spissen reduserte til 2-3. Dommer Tore Hansen lot imidlertid situasjonen passere uten å dele ut kort.

Avslutter prosjektet

— Når de har laget en dum regel, har de laget en dum regel, sa Austbø til TV 2 etter kampen.

I TV 2-studio la ikke Jesper Mathisen skjul på sin store skepsis til regelen.

— Den er helt hull i hodet. Det er komplett idioti. Det finnes mange regler her i verden, både i Norge og i utlandet. Men dette er en av de mest tåpelige, sa Mathisen den gang.

Nå melder TV 2 at regelen fjernes. Ifølge kanalen har dommerkomiteen i NFF sittet i møter denne uka, og har bestemt seg for å avslutte prosjektet.

– Interessant

– På bakgrunn av tilbakemeldingene, er vi blitt enige om at vi i 2017 forholder oss til spillereglene som allerede ligger der. Det betyr at vi ikke vil ha egne retningslinjer på dette som går på å hente ballen i mål neste sesong, sier dommersjef Terje Hauge til kanalen.

Hauge karakteriserer prosjektet med regelen som «interessant».

– Det er mulig informasjonen om dette prosjektet ikke nådde godt nok ut før sesongen. Noen situasjoner ble håndtert på en uheldig måte, med mye oppmerksomhet. Med 2700 fotballdommere trengs det gjerne tid til informasjon, oppfølging og veiledning, sier han.

– Uten mål og mening

Jesper Mathisen har lenge vært en sterk motstander av regelen, og er dermed fornøyd med at den nå fjernes.

– Det er 364 dager for sent, men det er godt at de endelig tok til fornuft. Det er ingen overraskelse, for dette var en regel uten mål og mening, sier Mathisen til TV 2.