CONCACAF Gold Cup er Nord— og Mellom-Amerikas svar på EM. Årets turnering varer fra 7. til 28. juli og arrangeres i USA. Gruppespillet er ferdig 16. juli. Det betyr at spillerne går glipp av minst to seriekamper for klubbene sine. De som kommer til finalen mister tre.

Turneringen består av 12 lag, der 8 går til kvartfinalen. Lagene deles inn i tre grupper med fire lag i hver. De to beste i hver gruppe og de to beste treerne avanserer. Kampene spilles på 13 forskjellige stadioner på kryss og tvers av USA, fire av dem med kunstgressunderlag.

USA med god Mix

Seks spillere fra norske klubber er tatt ut til turneringen i år. Verken Vålerengas Lars Hirschfeld (Canada) eller Rosenborgs Jaime Alas (El Salvador) spiller fast denne sesongen, så de klarer nok klubbene seg godt uten.

Mer merkbart er det nok at Rosenborg må klare seg uten Mikkel Diskerud (USA) og Aalesund må spille uten Michael Barrantes (Costa Rica) så lenge lagene deres henger med i Nord- og Mellom-Amerikas kontinentale mesterskap. Også Sandnes Ulf-spiller Tosaint Ricketts (Canada) og Molde-vingen Joshua Gatt (USA) er tatt ut til å representere sitt land. Sistnevnte sliter med en skade og er dermed usikker, uansett om vi snakker klubb- eller landskamper.

– Både bra og mindre bra

Aalesund har jevnlig levert spillere til mesterskapet. I år er det kun Michael Barrantes som skal representere tangotrøyene i Gold Cup.

– Å ha spillere med i Gold Cup er både bra og mindre bra. Vi synes det viktigste er at spillerne våre spiller for oss, presterer og viser seg frem gjennom det. Å miste Barrantes i et par kamper, er ikke noe vi setter pris på. Vi skulle heller ha hatt ham her, men samtidig skjønner vi at det er viktig for ham å være med på landslaget og at han er en viktig spiller for dem å ha med, sier Henrik Hoff, klubbdirektør i Aalesund.

Turneringen kan også skilte med flere spillere med en fortid i norske klubber. Den tidligere Bodø/Glimt- og Rosenborg-backen Roy Miller representerer Costa Rica. Det samme gjør Fredrikstads tidligere angrepsleder Celso Borges. Den en gang så ruvende Start-forsvareren Clarence Goodson er fortsatt med for USA.

Jamaica ikke kvalifisert

I tidligere utgaver av Gold Cup har Jamaica stilt med flere spillere fra norsk serie. De er ikke med denne gangen, fordi de ikke engang klarte å komme blant de fire beste i Caribbean Cup, som fungerer som kvalifiseringen til mesterskapet. Jamaica presterte å ende helt sist i en gruppe med Martinique, Cuba og Fransk Guyana. For to år siden sendte Jamaica alene fem spillere fra norsk serie til mesterskapet.

– Vi har tre jamaicanere, men jeg er usikker på om noen av dem ville ha vært med denne gangen, uansett. Ett år hadde vi tre-fire stykker borte på én gang. Det er klart at det ble mye, sier Henrik Hoff.

Med i vurderingen

Hoff forteller at landskamper, reising og mesterskap er en viktig del i vurderingen når de ser på fotballspillere. Om valget står mellom en fra Honduras, Costa Rica eller Jamaica og en fra Polen, Slovakia eller Estland, velger de sistnevnte.

– Hvis alt annet hadde vært likt, ville vi nok ha gjort det. Da ville vi hatt en spiller som fulgte vår terminliste i større grad. Når det gjelder Gold Cup er problemet at vi har omvendt sesong enn mange andre lag i verden. Dersom vi endrer fra sommer- til vinter-sesong, får vi det samme problemet med afrikamesterskapet, sier Henrik Hoff.

Økonomisk spørsmål

Aalesunds mange spillere fra CONCACAF-regionen beviser at de i hvert fall ikke har tatt skrekken. Det er ikke bare dette mesterskapet som skaper problemer. Lange reiser over flere tidssoner for kvalikkamper er også med i regnskapet.

– Det har vært rimeligere å hente god kvalitet i Sør- og Mellom-Amerika enn Europa. Da må vi svelge noen kameler. Vi får mer kvalitet i forhold til prisen vi betaler. Samtidig er det klart at når vi har tre-fire spillere som alle reiser langt og spiller landskamper, påvirker det oss. Det er det ingen tvil om, sier Hoff og forteller at Barrantes spilte tre landskamper mens resten av den norske serien hadde ferie. Så reiste han tilbake til Ålesund.

– Han kom vel fredagen, og vi hadde kamp søndag. Når en spiller leverer slik som Michael Barrantes gjør, er det jo ingen tvil om at vi gjør det. AaFK ville aldri hatt råd til en slik spiller fra Europa. Samtidig vet vi jo ikke hvor god han kunne ha vært, dersom han ikke hadde hatt denne reisingen, sier Henrik Hoff.

Hjemmelaget USA er den største favoritten i mesterskapet. Selv om noen av de største navnene, de som spiller i England spesielt, ikke er med, kan de skilte med spillere som Landon Donavan, Herculez Gomez og DaMarcus Beasley i troppen. Mexico stilte med toppet lag i prøve-VM og har derfor valgt å stille med 23 mann fra hjemlig serie i Gold Cup.

Fullstendige spillertropper kan du finne her! (http://en.wikipedia.org/wiki/2013_CONCACAF_Gold_Cup_squads)