– Jeg er ikke nasjonalistisk. Men jeg er stolt av å være islending, slik dere er stolt av å være norske. Dette handler om røttene mine, forteller Lillestrøm-keeperen og blotter høyrearmen.

Fire vetter, en ørn, drage og tyr. Alle nasjonale symboler hentet fra landshøvdingen Snorre Sturlasons Heimskringla.

Og i midten av tatoveringen: Det islandske flagget.

– Helt siden jeg var 18 år har jeg tenkt på å skaffe meg en tatovering. Men jeg måtte finne den rette. En som betyr mye og har symbolikk. For meg var det viktig å få vise at jeg er stolt av Island og landets historie.

Tre ganger var han over dørstokken i tatoveringssjappa. Magnússon snudde alle gangene. Tiden var ikke moden.

Men under fotballpausen i sommer var han klar.

– Jo eldre du blir, jo sikrere er du på at du kan stå inne for det man gjør og sier. Jeg har reist mye rundt og bodd i mange forskjellige land. Følelsen for hjemlandet blir stadig sterkere, innrømmer den islandske keeperen og legger fleipende til:

– Dessuten skal vi jo møte Norge snart! Det er greit å vise hvor jeg kommer fra.

«Sovende vulkan»

Magnússon har vært fast førstekeeper for Island siden i vår, håper han får starte mot Norge fredag, men den Rælingen-bosatte LSK-keeperen synes det blir spesielt å gå på banen for å stoppe EM-drømmen til gode venner.

– Jeg håper å stå i veien for dere. Vi møter dere også i neste VM-kvalifisering. Forhåpentligvis har jeg blitt enda bedre da og det blir enda vanskeligere for Norge å komme til VM i 2014. – Hvordan stoppe Moa?

– Jeg har spilt mot ham noen ganger, og det er en veldig bra spiss. Men det som er viktig er hva vi gjør – ikke hva Norge gjør. Vi er en sovende vulkan. Med mange unge sultne spillere og et par gode eldre herrer, svarer keeperen og understreker det ved å nevne at Lillestrøm-lagkamerat og eliteserietoppen Björn Bergmann Sigurdarson ikke er med i Island-troppen.

– Det er et bevis på at vi har en del gode spillere.

La opp i 2003

30-åringens karrière er ikke som andre fotballspilleres. I 2003, med syv sesonger i Europa og etter å ha gått skadet i engelske Bradford, valgte keeperen å legge opp. Han ble aldri kvitt skadene, var lei av utallige timer på behandlingsbenken og trene over lengre en lengre periode med smerter, og ble rådet til å slutte med fotball.

Magnusson flyttet hjem til Island og Reykjavik. Forsøkte seg litt i den lokale klubben Vikingur. Men keeperen ble ikke bedre, hadde konstant vondt, og slet med å gå opp og ned trapper.

Magnússon prøvde seg som dørvakt i et år. Og han jobbet 12-timersskift ved Coca-Colas lager i Reykjavik. Dagens landslagskeeper fikk hele tiden tilbud om comeback. Fotballfolk fra island kjente godt til potensialet. Men Magnusson takket nei. Helt til Siglufjørdur, fra et lite sted med 1000 innbyggere, tok kontakt. Klubben nord på Island spilte på nest øverste nivå og avtalen ble at keeperen kun skulle spille kamper sent på året i 2005. – Jeg savnet samholdet og kameratskapet. Jeg følte meg verdsatt igjen og lysten kom tilbake. Men jeg trente ikke det året – spilte kun kamper.

(saken fortsetter)

KANARIFUGL: Til vanlig er Magnússon sisteskanse i Lillestrøm. Der har han vært siden sommeren 2009. (FOTO: Eirik Førde, Digitalsport)

Hentet av Teitur

I mars 2006 – nesten tre år etter at han la opp – begynte Stefán å trene som en toppidrettsutøver igjen. Høsten det året takket han ja da Teitur Thordarson ville hente ham til KR Reykjavik, Islands største klubb. Magnússon ble årets spiller i 2007. Og cupmester året etter. Sommeren 2009 ble Magnússon hentet til Lillestrøm, blant annet av Frode Grodås, i dag keepertrener for Norge.

– Forskjellen på nordmenn og islendinger?

– Vi er kanskje mer åpne for å prøve nye ting, vi tilpasser oss lettere. Vi vil gi alt i enhver situasjon, og tenker ikke alltid så mye på oss selv.

– Islendinger er tøffere enn oss fra Norge?

– Ja, jeg tror du har rett i det. Litt på samme måte som folk fra Nord-Norge, der det blåser mye, er vi blitt sterkere ved å komme fra der vi gjør. Ingenting er gratis i livet. Når vi blir bedt om å gjøre noe, så gjør vi det. Vi hører bedre etter. Klarer å tilpasse oss i den kultur vi lever i. Alt dette er veldig viktig for å lykkes.

Vinnerskaller

Lillestrøm-keeperen forteller om en oppvekst der ingenting kom gratis. Allerede fra femårsalderen får barn trene med lønnede trenere og assistenter. Barna deltar ofte i mer enn bare fotball. Og fotballsommeren varer hele sommeren uten ferie.

– Det dreier seg tidlig om å vinne. Å lære seg å tape og vinne. Du skal ikke straffes for å ville det lille ekstra. Derfor er jeg veldig fascinert av Petter Northug, jeg følger ham med spenning, sier Magnússon.

Men før langrennssesongen skal han gjennom noen høydepunkter selv. Norge-Island fredag. Og 13. september har samboer Elsa Rut Odinsdottir termin.

Keeperen har fått klar beskjed fra sin høygravide kjære:

– Ikke kom hjem før du har tre poeng på konto!

Fakta:

Stefán Logi Magnússon

  • Født: 5. september 1980. * Hjemby: Reykjavik, Island.

  • A-landskamper: 7. * Posisjon: Keeper.

  • Klubb: Lillestrøm.

  • Tidligere klubber: Vikingur, Fram, Bayern München, Öster, Farum, B 1909, Nordsjælland, Vikingur, Prottur, KS, KR Reykjavik.