GEPA-2206083498 - WIEN,AUSTRIA,22.JUN.08 - FUSSBALL - UEFA Europameisterschaft, EURO 2008, Spanien vs Italien, ESP vs ITA, Viertelfinale. Bild zeigt Iker Casillas (ESP).Foto: GEPA pictures/ Markus Oberlaender Foto: GEPA pictures/ M. Oberlaender

Det er venstrebacken Joan Capdevila som i ordfattigdom og seiersrus etter straffesparkene mot Italia bryter ut i religiøse metaforer.

— Casillas har jeg sagt - er Gud. Han har gitt Spania en stor glede. Nå er vi noen få små skritt unna finalen, forklarte Capdevila til radisotasjonen Cadena SER.

Kaldt hode

Hovedpersonen selv holdt hodet en smule kaldere, men var klar i sin tale etter at det hele var over.

— Denne seieren fortjente vi, sa Real Madrid-målvakten.

  • De to strafferedningene sørget for at Spania brøt rekken med straffekonktap på 22. juni i store mesterskap. (1986, 1996, 2002).

  • De to strafferedningene sørget for at Spania vant sin første virkelig viktige kamp mot Italia siden 1920. ## ”Alle” så på

Og at Spania fortjente seieren står klart for hele landet. Et folk som er vant til sene kvelder tok den helt ut fra landsende til landsende. Spontan fiesta-stemning rådet.

Men det var etterpå. Først så hele landet på TV. Aldri har et TV-program i Spania samlet så mange seere. I gjennomsnitt satt 15,3 millioner klistret.

Og da Cesc Fabregas gikk frem for å jage bort alle onde statstikkånder som fortalte om 22. juni og spanske straffemisser opp gjennom tidene, da hadde 80 prosent av alle som så på TV i landet skrudd til kanalen med EM-fotball.

Fordrev spøkelser

I spanske aviser dagen etter handler det mye om hvordan Spania har jaget bort nettopp de onde stastikkåndene.

— Spania kvitter seg med spøkelsene, heter det i landets største avis - El Pais.

— Casillas begraver forbannelsen, heter det i den nest største avisen, El Mundo.

— De forandrer historien, heter det i den største sportsavisen Marca.

Og slik fortsetter hyllesten og de overnaturlige metaforene i aviser og på TV.

Da er det kanskje ikke så rart at Joan Capdevilla kaller Casillas Gud.