Tidligere kulturminister Thorhild Widvey er i dag styremedlem i det internasjonale dopingbyrået Wada. I TV 2 gir hun nå Norges skiforbund kraftig kritikk for håndteringen av Martin Johnsrud Sundbys dopingdom, og mener det viser mangel på respekt for internasjonal dopingarbeid.

— Det er ethvert lederskap sitt ansvar å sørge for at man har rene utøvere og arbeider mot doping. Det er ikke noe kollektivt ansvar når det gjelder doping. Det er jo helt meningsløst å prøve å forsvare at noen annen enn utøveren skal ha ansvaret. Og hvis det er slik at man har et apparat rundt som ikke forstår regelverket, ja, da må de enten lære seg reglene eller skiftes ut, sier hun til TV 2.

Martin Johnsrud Sundby og skipresident Erik Røste under en pressekonferanse i sommer. Foto: NTB Scanpix

Utøverens ansvar

Hun sier at regelverket er slik at det er utøverens ansvar å være dopingfri, og at det ikke nytter å skylde på andre.

— Og hvis det er slik at de som jobber med disse sakene ikke har det rette etiske perspektivet, må selvfølgelig Norges Skiforbund ta konsekvensen av det, mener hun.

KOMMENTAR:

TV 2 intervjuet tirsdag skipresident Erik Røste om kritikken. Han innrømmer at kritikerne har et poeng.

– Juridisk har utøveren et ansvar. Det er det ingen tvil om. Grunnen til at han er i denne situasjonen er et medisinsk råd fra Norges Skiforbund. Det rådet tar vi ansvaret for, sier Røste til TV 2. LES OGSÅ:

Widvey mener at Skiforbundet burde håndtert saken annerledes, og føler seg sikker på at dersom saken hadde rammet en utenlandsk utøver hadde Norge vært veldig tydelig i kritikken. Hun mener at Skiforbundet burde ha kontaktet Wada eller Antidoping Norge dersom det var noe i reglementet som var utydelig.

— Med tanke på respekt for internasjonalt antidopingarbeid så må jeg innrømme at Skiforbundet har et stort potensial for å forbedre seg, sier Widvey til TV 2.

LES OGSÅ:

Utestengt i to måneder

Martin Johnsrud Sundby ble utestengt for å ha brutt Wada-reglementet i sommer. Det dreier seg om feil bruk av astmamedisinen ventoline. Han mistet sammenlagtseierene i Tour de Ski, og verdenscupserien i 2014/2015-sesongen. Han ble utestengt i to måneder.

Skiforbundet tok på seg skylden for feilen, og har forklart at landslagslegen har misforstått reglementet. Sundby selv mente at dommen var «totalt urimelig».