De siste ukene har gitt oss en herlig smak av optimisme. Poengene kommer tettere, og spillet blir bedre og bedre. Unguttene våre skaper fotballfryd på tribunen. Vårens elendigheter gjør likevel at Viking ligger på nedre halvdel, og vi skal gjøre mye rett om det skal snu til øvre halvdel. Cupen er derfor eneste håp om triumf, jubel og edelt metall.

Dette er årets kamp — uten tvil. Dette er også en kamp vi må vinne . Vinner vi holder vi liv i håp og forventning utover høsten. Vinner vi betyr det klingende mynt i kassa til Bjarne. Vinner vi vil Viking prege høsten på en positiv måte, både lokalt og nasjonalt. Og vinner vi er vi veldig nær Ullevaal, cupfinale og mulighet for europacup neste år. Vi kan selvsagt glede oss over talentenes fremgang uavhengig av cupen, men avansement på søndag har stor betydning.

Viking-Brann burde selvsagt vært selve cupfinalen, men dette blir garantert stort nok. Det er alltid drama når disse lagene møtes, og søndagens kvartfinale blir ikke noe unntak.

Begge disse lagene har en lei tendens til å svikte når det gjelder som mest, men jeg setter min lit til at revansjelysten er stor i Viking etter det sure nederlaget i Bergen for to uker siden. Storspillet Viking viste i annen omgang på Brann-stadion, og i første omgang hjemme mot Tromsø må hentes frem. Så spørs det om ungguttene våre tar utfordringen, eller om kampens betydning får det til å skjelve i fotballshortsen?

Viking kler favorittstempel usedvanlig dårlig, og derfor liker jeg ikke alt snakket om vårt gode grep på Brann. Det stemmer at vi stort sett har slått bergenserne på hjemmebane. Dette er likevel noe helt annet. Dette er vinn eller forsvinn. Det vil prege kampen, og det vil kanskje prege spillerne. Hjemmebane betyr uansett fordel Viking, og det at Brann mangler Rudolph Austin gjør fordelen enda større.

Siden sist har Trond Olsen signert for Viking. Kantspilleren kommer til Viking etter to sesonger med mye benkesliting i Rosenborg. I forrige blogg sammenliknet jeg Olsen med situasjonen Alex Ødegaard var i da han ankom Jåttåvågen. Ødegaard virket helt på jordet i sin første sesong, og livnet ikke til før i bronsesesongen 2007. Spørsmålet er om Trond Olsen kan markere seg direkte?

Jeg håper Hareide gjør færrest mulig endringer foran søndagens kamp. La Olsen være innbytter, og la Veton starte som sist. Den eneste endringen bør være Indridi inn for Bjørn Andersson. Svensken gjorde en god kamp mot Tromsø, men du bryter ikke opp et velfungerende midtstopperpar foran en så viktig kamp. Så spørs det om Åge velger Nevland eller Sæternes på topp? Med tanke på Sæternes uttelling mot bergenserne burde vel Bengt være selvskreven?

Jeg befinner meg fortsatt i England, og håper disse pøbelopptøyene ikke ødelegger for lørdagens kamp på Craven Cottage. Jeg har gledet meg lenge til å se Hangeland live på hjemmebane. Så satser jeg på at web-tv fungerer på søndag. Kvartfinalen mot Brann skulle jeg gjerne sett fra tribunen, men dere får brøle litt ekstra for en som ikke la kvarten inn i ferieplanene!

Hva mener du? Frykter du favorittstempelet? Sæternes eller Nevland på topp?