Før helgens ungdomsmesterskap i sykkel i Fredrikstad var det blitt strødd biter av piggtråd i løypene.

Både før rittene lørdag og søndag fant arrangøren piggtrådbiter på landeveien.

— Det synes jeg særdeles lite om. Det er livsfarlig, og en lykke at arrangøren oppdaget det. Det er nifst at noen vil skade unge utøvere på den måten. Jeg tror ikke de kan ha vært bevisst på konsekvensene, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til Aftenposten.

- Det kunne endt med døden

Arrangøren fikk avverget en potensiell ulykke begge dagene, og varsler at de vil anmelde saken til politiet.

— Tenk deg et felt med kanskje 25 12-13-åringer som går i bakken i en plutselig massevelt. Det kunne endt med folk i rullestol, kanskje til og med døden, sier rittansvarlig Bjørg Hvideberg i Fredrikstad Sykkelklubb til Fredrikstad Blad.

Det var avisen som først omtalte sabotasjeforsøket under helgens ungdomsmesterskap.

Flere sabotasjeforsøk

De siste årene har det vært flere eksempler på sabotasje under sykkelritt, blant annet Styrkeprøven-rittene Trondheim — Oslo og Lillehammer - Oslo. Senest i fjor ble det lagt ut tegnestifter i løypene under Styrkeprøven. Også året før ble syklister usatt for tegnestiftsabotasje.

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen og generalsekretær i sykkelforbundet Bjørn Sætre. Foto: NTB scanpix

Generalsekretær i sykkelforbundet Bjørn Sætre er bekymret etter at sykkelritt igjen blir gjenstand for sabotasjeforsøk.— Jeg håper og tror det bare er streker av noen useriøse mennesker som har problemer med seg selv. I det siste tilfellet i Styrkeprøven i fjor var det snakk om en litt forstyrret person. Men det er merkelig at dette skal skje hele tiden. Vi sliter litt med holdningene. Mer på generelt grunnlag er det en unaturlig konflikt mellom bilister og syklister, og det er et problem vi må ta seriøst, sier generalsekretæren til Aftenposten.

Han forteller at sykkelforbundet jobber med myndighetene for å skape holdningsendringer.

— Vi er bekymret fordi det ikke tas konkrete nok grep. Det er bra med kampanjer, men de må være konkrete på for eksempel å etablere grenser på halvannen meter for syklister langs veiene. Vi har opplevd tilsvarende tilfeller i terrengsykling, der det er blitt lagt kjetting over løypen. Det er noe som er galt når noen gjør det. Jeg håper og tror dette er et enkelttilfelle, men når det gjentar seg blir man urolig, fastslår Sætre.

- Trist når vi blir angrepet på denne måten

Han reiste søndag hjem fra Danmark. Han beskriver landet som «et paradis for syklister» sammenlignet med Norge.

Han vil mandag ta kontakt med arrangøren av ungdomsmesterskapet i Fredrikstad.

— Vi hører om det stadig vekk. Det er ikke bra, og vi tar hvert tilfelle på alvor. Det er trist når vi blir angrepet på denne måten. Det blir ikke lett å rekruttere en ny Alexander Kristoff eller Edvald Boasson Hagen på denne måten, sier sykkeltoppen.

I tillegg til å jobbe med myndighetene for å endre holdninger, jobber sykkelforbundet med sykkelvettregler gjennom klubbene. Sætre forteller om hendelser der bilister spruter spylevæske mot syklister langs veiene.

— Vi opplever det mindre enn tidligere, det går fremover. Men det tar for lang tid, sier han.