Rosenborg risikerer å innta en historisk dårlig tabellplassering etter å ha møtt Vålerenga borte søndag. Folk rundt klubben er bekymret og bryr seg i den grad at gode råd slett ikke er dyre. Rosenborg fikk dem helt gratis i vår avis i går fra tidligere spillere som absolutt må sies å ha faglig bakgrunn for sine meninger.

I Rosenborg blir denne type innspill, som vi oppfatter er gitt i beste mening, møtt med piggene ute. Man ønsker ingen gode råd, eller offentlig debatt, rundt det som er det vanligste samtaleemnet i byens kantiner:

Bør Rosenborg gå tilbake til 4-3-3?

Vi kan forstå Trond Henriksens skepsis til innspillene, fordi det bidrar til ekstra usikkerhet om den linjen han har valgt. En ung spillergruppe med lite erfaring trenger å tro på det de jobber med.

Trond Henriksen er plassert i en lite misunnelsesverdig klinsj mellom det gamle og det nye, der det ligger en forventning til at han 1. juni skal overlevere et mannskap som har spilt inn den formasjonen etterfølgeren vil spille.

Når laget er så langt unna å utføre det de øver på, så må Rosenborg likevel spørre seg om det ikke er bedre å gå tilbake til den formasjonen de fleste er kjent med. Det er ikke sikkert at alt det gamle tankegodset skal med inn i fremtiden, men følgende postulat (fritt etter Eggen) blir aldri avleggs: Sett flest mulig av dine medspillere i posisjoner som de behersker best mulig, da blir resultatet best.

Det er ennå mange igjen som har 4-3-3 i ryggmargen : Strand, Skjelbred, Tettey, Stoor, Basma, Kvarme, Sapara, Iversen, Storflor, Nordvik, Aas. I tillegg har nykommere som Jarstein, Miller og Demidov spilt den formasjonen der de kom fra, pluss at afrikanerne også fikk den påvirkningen i sitt møte med Lerkendal.

Og det er ingen ulempe at dagens trenerteam har brukt et helt fotball-liv på å utvikle 4-3-3 både som spillere og trenere. Når man ikke lykkes med endringer er det en god regel å gå tilbake til basiskunnskapen.

For å dra parallellen til musikken: Har du noen gang hørt om et orkester der dirigenten ikke spiller de gamle kjente låtene til den nye dirigenten kommer med sitt partitur?

Denne vinteren har Rosenborg brukt tiden på å lete etter noe som de tror skal komme. De har investert mye tid i det, men er et godt stykke unna å lykkes. Intensjonen har vært den beste og den er forbilledlig uegoistisk fra Trond Henriksens side. Spørsmålet er om noen er tjent med at Rosenborg kommer veldig skjevt ut i starten.

Lørdagens kamp, der Rosenborg spilte likt med Fredrikstad med en mann mindre, var slett ikke ueffen. RBK hadde bare behøvd å sette et straffespark for å vinne. Det var måten sjansene ble skapt på, eller ikke skapt på, som gir grunn til bekymring når laget nå skal ut mot Vålerenga, Tromsø, Stabæk og Lillestrøm.

Hvis Trond Henriksen er trygg på det sporet han går i, så vil det være riktig å ikke vingle. Er han i tvil, så bør han reflektere over velmente råd.