AaFK tok sin andre borteseier på under en uke, og den fjerdefor sesongen, da de slo Viking 2-1 i Stavanger. Begge scoringer kom etter corner i første omgang, og begge ganger var Leke James høyest i luftduellene.

DAGENS MANN: Her jubler Leke James for sin andre scoring på Viking stadion. Foto: PÅL CHRISTENSEN

Men kanskje aller viktigst for de oransje var at seieren brakte dem oppover på tabellen, og at enhver liten statistisk sjanse for at laget ikke spiller i den øverste divisjonen neste år ble eliminert i denne serierunden.

Ville gjenskape

Det siste AaFK-trener Jan Jönsson gjorde før laget gikk ut av garderoben var å minne om hva som ble gjort i Kristiansand mot Start forrige helg. I den kampen tok de oransje tak i oppgavene fra start. Ønsket til Jönsson var å gjenskape prestasjonene og innsatsen.

Men Viking ønsket nøyaktig det samme; å ta tak i kampen fra start. Og de lyktes betydelig bedre enn gjestene fra Ålesund.

Viking styrte

Sjanser klarte vertene ikke å skape før kampen nærmet seg ni minutter – og da etter corner. Sverrir Ingason gikk i duell sammen med Akeem Latifu, og ballen gikk fra duellantene og på langs av AaFKs tverrligger.

Viking fortsatt å styre kampen, og fem minutter senere var de enda nærmere ledelse. Christian Landu Landum kom seg ned til dødlinjen på høyresiden, og la inn. Der feilberegnet Sten Grytebust fullstendig, noe som nok overrasket Vidar Nisja. Han var mer alene enn han trodde, men avslutningen gikk til side for AaFK-målet.

AaFK skapte sjanser

AaFKs første sjanse kom i det klokken bikket 15 minutter. Björn Daniel Sverrisson serverte en håpløs tversoverpasning, som havnet i bena til Michael Barrantes. Men han ble litt for puslete fra 20 meter, og skuddet endte fem meter til side for Viking-målet.

To minutter senere var Barrantes servitør, da han spilte Leke James gjennom med kirurgisk presisjon. Men Viking-keeper Iven Austbø var med på notene, kom fint ut og parerte avslutningen fra James.

Leke-dobbel

Men på den påfølgende corneren kunne ikke Austbø gjør noe verdens ting.

James klarte å løpe seg fri på bakerste stolpe, og styrte corneren fra Sakari Mattila i bue over alt og alle, og ballen gikk inn i motsatt hjørne. Dermed tok 1-0 til gjestene fra Ålesund.

Scoringen ga mersmak for de oransje, som tok over initiativet. Og de klarte å skape noen halvsjanser ut av presset. I det 25. minuttet ble det mer enn en halvsjanse, og AaFK økte til 2-0. Igjen scoret de oransje etter corner som ble lagt av Mattila, igjen var det Leke James som scoret, og igjen scoret han fra bakerste stolpe.

Henrik Bjørdal burde gitt de oransje 3-0 bare minutter senere, etter god kontring med gode kombinasjoner. Men først reddet Austbø Bjørdals skudd med bena, før Bjørdal satte returen over mål.

Kampbildet snudde igjen

Etter Bjørdals sjanse endret kampen igjen karakter. Viking kom bedre med, og fikk presset AaFK bakover på banen. De oransje ble hele tiden liggende litt etter, og de blåkledde jobbet seg nærmere og nærmere en redusering.

Selv om det var Viking som hadde presset, var det likevel AaFK som skapte den neste store sjansen. Igjen fant Barrantes James med ei pasning i bakrommet, og igjen var Austbø påpasselig. Han var utenfor sekstenmeteren og fikk blokkert.

AaFK klarte å holde unna for presset frem til hvilen, og lagene gikk i garderoben med 0-2 i målprotokollen.

AaFK holdt trykket

AaFK holdt på å legge på til 3-0 etter corner like etter at andre omgang var startet, men denne gangen var det Viking som hadde marginene på sin side og Austbø fikk fanget ballen rett foran bena til James.

Sten Grytebust var i ilden like etterpå, da Yann-Erik De Lanlay fikk avsluttet fra kort hold. AaFK-keeperen reddet med en flott beinparade.

Tempoet i kampen var høyt i minuttene etter hvilen, og spillet bølget frem og tilbake. AaFK spilte seg til en fin mulighet på en glimrende kontring like etter 50 spilte minutter, men avslutningen fra Barrantes ble blokkert av Ingason.

Mot Start forrige lørdag gjorde AaFK det mer spennende enn det behøvde å være ved å synke betraktelig i prestasjoner etter hvilen. Det ønsket de tydeligvis ikke mot Viking. I stedet for at vertene spilte seg inn i kampen fortsatte AaFK å trykke på. De utnyttet de store rommene som Viking etterlot i forsøket på å jobbe seg inn i kampen.

A nnullert AaFK-scoring

I det timen ble passert var gjesten igjen nær 3-0, og igjen ble det duell mellom James og Austbø. Men igjen gikk Austbø seirende ut av duellen.

Sekunder senere var alle sikre på at Fredrik Ulvestad hadde økt til 3-0, da han hamret en pasning fra Barrantes i nettaket. Men dommer Brage Sandmoen vinket for offside, ettersom James stod plassert foran Austbø og dermed forstyrret Viking-keeperen.

Tre minutter senere var det viking som var farlig frempå, og denne gangen var det treverket som stod i vegen for redusering. Nisjas hodestøt fra seks meter gikk i tverrliggeren.

Viking press mot slutten

Viking ønsket virkelig poeng i denne kampen, og etablerte et voldsomt trykk mot AaFK de siste 20 minuttene. De slet imidlertid med å spille seg til sjanser, og det var stort sett på dødballer at de klarte å true AaFK-målet. Men AaFK spilte med hjertet utenpå drakten i denne kampen, og kriget i posisjonene og var flinke på returløpene mens de hadde vært oppe i banen.

Reduseringen skulle likevel komme – og det etter dødball.

Grytebust klarte ikke å avverge et Viking-frispark til trygg sone. Ballen havnet i stedet i stanga, og Viking-forsvarer Ingason var mest våken og hamret inn 1-2-reduseringen fra kort hold. Det var da ti minutter igjen av ordinær tid.

Sjansebonanza mot slutten

Innbytter Mos Abdellaoue kunne ha satt spikeren i kista for kampen fire minutter senere, men kom for tett på Austbø da han ble spilt igjennom av Bjørdal.

Så var det Vikings tur til å true mål. Men denne gangen var Grytebust vinneren da Nisja forsøkte seg med et skudd fra spiss vinkel.

Mens Viking kjørte på for utligning kom plutselig Abdelaoue igjen alkene med Austbø. Men denne gangen ødela et dårlig førstetouch, og påfølgende dårlig avslutning for punktering av kampen.

En virkelig thrilleravslutning ble det, og Bödvarsson fikk et skudd blokkert slik at det strøk tverrliggeren, mens avslutningen på den påfølgende corneren også strøk tverrliggeren til AaFK.

Flere sjanser og scoringer ble det ikke, og dermed endte en underholdende kamp med høy intensitet i en 2-1— seier til Aalesund.