Norge fikk bank av Frankrike (0-4) tirsdag kveld, og oppgjøret føyer seg inn i en fryktelig svak resultatrekke for Per-Mathias Høgmo etter at han overtok jobben etter Egil «Drillo» Olsen i fjor.

På Høgmos åtte første kamper som landslagssjef er det blitt én seier, to uavgjorte og fem tap.

Den eneste seieren til nå kom mot Moldova.Vi må grave langt tilbake i statistikken for å finne en tilsvarende svak start av en norsk landslagssjef.

Tord Grip uten seier

Da Drillo ledet Norge i sin andre periode som landslagssjef i perioden 2009 til 2013, åpnet han med 4-2-2 i antall seirer, uavgjorte og tap.

Før det fikk Åge Hareide (2004-2008) en drømmestart med 6-2-0, hvorav de seks første var seirer. Det første tapet kom i niende forsøk, da det endelig gjaldt i VM-kvaliken mot Italia i Palermo.

Fullt så bra åpnet ikke Nils Johan Semb (1998-2003), men med 2-5-1 var han i hvert fall bedre enn Høgmo.I Drillos første landslagsperiode (1990-1998) ble det 6-1-1 på de åtte første kampene.

Ingvar Stadheim ledet Norge fra 1988 til 1990. Hans åtte første kamper gir identisk statistikk som Høgmo: 1-2-5. Før den tid var Tord Grip sjef (1987-1988). Han vant ikke en eneste kamp, og på de åtte første fikk han 0-4-4. Altså verre enn Høgmo.

Tor Røste Fossen (1977-1987) gjorde det faktisk enda verre. De åtte første kampene endte med null seirer, tre uavgjorte og fem tap.

Enklere å komme til EM

Så Per-Mathias Høgmo kan trøste seg med at det er andre norske landslagssjefer som har opplevd verre åpninger enn ham.

En annen trøst får være at EM-kvalifiseringen ennå ikke er i gang.Dessuten: Norge bør ha en gyllen sjanse til endelig å få være med i det gode selskap igjen. EM-sluttspillet er nemlig utvidet fra 16 til 24 lag.

Alle gruppevinnerne og toerlagene går direkte til EM, samt den beste treeren. De resterende åtte treerlagene gjør opp om fire EM-billetter i omspill.