Slik så det ut fra taket på Ullevaal stadion da Alexander Søderlund brente en av sine sjanser. Foto: Vegard Wivestad Grøtt - NTB Scanpix
Landslagssjef Per-Mathias Høgmo fikk noen svar og litt å tenke foran EM-kvaliken mot Aserbajdsjan senere i uken. Foto: Vegard Wivestad Grøtt - NTB Scanpix
Pål André Helland hadde en stor sjanse til å score. Fra skrått hold havnet ballen et stykke over og utenfor. Foto: Viadar Ruud - NTB Scanpix
Alexander Søderlund kom inn i andre o mgang og satte fart i det norske angrepet. Her har han en stor sjanse til å gi Norge ledelsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ta660e34.jpg Foto: Vegard Wivestad Grøtt - NTB Scanpix
ta660a85.jpg Foto: Pontus Lundahl - TT
ta660af8.jpg Foto: Vidar Ruud - NTB Scanpix
ta660a86.jpg Foto: Pontus Lundahl /TT
Tarik Elyounoussi kom inn i andre omgang. Her er han i kamp med Sveriges back, Pierre Bengtsson. Foto: Vidar Ruud - NTB Scanpix

Norge-Sverige 0-0

ULLEVAAL STADION (Aftenposten): En svak førsteomgang. Etterfulgt av en oppløftende annenomgang.

Norge viste seg fra alle sider på Ullevaal i privatlandskampen mot Sverige.

Og det manglet ikke på muligheter til å vinne mot Sverige på Ullevaal for første gang siden 1981. Innbytter Alexander Søderlund har scoret 12 mål på 12 kamper i eliteserien. Han var et friskt pust de 45 minuttene han fikk mot Sverige. Men 27-åringen bommet alle tre gangene han fikk muligheten foran mål.

— Det var litt uflaks og udyktighet. I de 15 første kampene under Høgmo skapte vi nesten ikke sjanser. Nå skaper vi mye mer. Da er det også lettere å komme til avslutninger. Men jeg skulle gjerne hatt et mål i dag, sa Søderlund.

Holdt nullen for fjerde gang

Norge holdt nullen for fjerde gang under Per-Mathias Høgmos ledelse, Norge skapte mye de siste 45 minuttene, men Norge sliter foran mål.

Martin Ødegaard gjorde seg ikke bort fra sin midtbaneplass mot Sverige. Foto: Vegard Wivestad Grøtt - NTB Scanpix

I fredagens EM-kvalifiseringskamp hjemme mot Aserbajdsjan må Norge sette sjansene. Der er kun seier godt nok.— Vi gjorde en bra gjennomført kamp. Men det er en del å gå på. Vi holdt nullen og vi skapte seks-syv sjanser, fire-fem av dem var store. I andre omgang fikk vi mer balltempo og løp i lengderetningen, oppsummerte landslagssjef Høgmo i intervjuet med MAX etter kampen.

I likhet med mange lot også han seg imponere av Martin Ødegaard (16), som var en av banens beste spillere mot Sverige.

- Han er 16 år og tåler mye. Martin kom godt fra det i dag. Han kunne også hatt noen assists. Han kom godt fra kampen i dag, sa Høgmo.

— Jeg kunne fort hatt en eller to assist. Det er positivt at vi skaper nok til å score. Men vi må sette sjansene, sa Ødegaard til MAX.

Nesten fullsatt stadion

Zlatan + Martin = nesten fullsatt landslagsarena.

Den 16 år gamle nordmannen ble møtt med kveldens høyeste brøl, tett fulgt av jubelen da Zlatans navn ble lest opp.

Norge hadde ikke vunnet på Ullevaal siden 1982, den gangen Tom Lund scoret kampens eneste mål.

Men Norge åpnet rotete, uten aggressivitet og en forsvarsfirer som slet med tempoet. Norge spillere ble lenge løpende etter mer pasningssikre svensker. Og de var veikere i duellene.

Norge fikk til svært lite, om noe som helst, den første halve omgangen.

Zlatan, da? Han gjorde det han måtte, ikke spesielt mye mer. Treningskamper i fotball er ikke det morsomste en verdensstjerne vet om, men 33-åringen var nær ved å sende Sverige i ledelsen etter 19 minutter.

Zlatan Ibrahimovic spilte en knapp time og gjorde det han måtte. Han hadde noen muligheter i første omgang. Foto: Pontus Lundahl /TT

Sverige kontret, Zlatan spilte vegg med Marcus Berg, og avslutningen fra skrå vinkel ble reddet til hjørnespark av Ørjan Håskjold Nyland.Solid av keeperen, men stopperspillet til Håvard Nordtveit og Vegard Forren var ikke bra. De hang ikke med. Og gjestene kunne fort tatt ledelsen.

Norge hevet seg utover i omgangen, og anført av en King som stadig ble mer involvert, kom det også noen farligheter.

Etter halvtimen satte King fart, Romsås-gutten spilte fri angrepsmakker Håvard Nielsen, som etter et litt rotete dribleforsøk avsluttet rett utenfor mål.

Ødegaard-briljans

Innledning av annen omgang brukte Martin Ødegaard til å vise sin briljans.

Først spilte han fri Tom Høgli, som aldri rakk frem til ballen.

Deretter spilte han flott gjennom til innbytter Alexander Søderlund, som bommet på ballen.

Norge var best etter hvilen. Vertskapet skapte etterhvert mer enn nok til å vinne kampen. Innlegget fra debutant og innbytter Pål André Helland snaut kvarteret før slutt var godt og presist. Søderlund var alene på bakre stolpe, men headingen gikk rett på keeper Kristoffer Nordfeldt.

Rett etter hadde Rosenborg-spissen en ny kjempebom etter et strålende gjennomspill signert Norges bestemann, Stefan Johansen.

Norge hadde også en stor mulighet ved Helland på overtid, men trønder blåste ballen langt over mål.