En rekke idrettsutøvere vil ha kunstig høyde, og etter idrettsforbundets ting i juni kan det bli en endring.

Tirsdag ble det lagt ut en lang sak på Norges Friidrettsforbunds hjemmesider hvor mellomdistansestjernen Henrik Ingebrigtsen forteller at han ønsker seg muligheten til å kunne oppholde seg i høydehus.

Nettopp friidrettsforbundet er ett av tre særforbund som nå har fremmet forslag til nye regler for bruk av høydehus for norske utøvere.

Kommer som egen sak

Sammen med Skiskytterforbundet og svømmeforbundet står de bak en egen sak om høydehus på Idrettstinget, som avholdes i begynnelsen av juni.

  • Vi ber ikke om at det generelle forbudet mot høydehus blir opphevet. Men vi ber om at toppidrettsutøvere i nært samarbeid med den faglige ekspertisen i Olympiatoppen får muligheten til å bruke høydehus i treningsarbeidet, sier Tore Bøygard, president i Norges Skiskytterforbund.

VIL FORSØKE HØYDEHUS: Henrik Ingebrigtsen. Foto: NTB scanpix

Det var på idrettstinget i 2003 at det ble vedtatt et generelt forbud mot høydehus for norske idrettsutøvere. Den gang var det Sør-Trøndelag Idrettskrets som, med en hovedsakelig etisk begrunnelse, fremmet forslaget. Norges Idrettsforbunds styre ville den gangen ikke ha noe forbud og i sin innstilling til tinget ga de ikke forbudsforslaget sin støtte. Likevel ble det vedtatt med knapp margin. 77 delegater stemte for forbud, 73 delegater stemte imot forbud. - Forslaget er mottatt og vil bli behandlet av idrettsstyret på ett av møtene den nærmeste måneden. Tingpapirene skal sendes ut en drøy måned før selve tinget og saken må derfor være ferdig behandlet i styret før utsendelse tidlig i mai, sier Per Tøien, kommunikasjonssjef i Norges Idrettsforbund.

Vil ha like vilkår for utøverne

I saken på friidrettsforbundets egne hjemmesider sier Henrik Ingebrigtsen at han er klar til å bruke høydehus inn mot neste sesong dersom forbudet blir lempet på. Han er ikke alene som idrettsutøver i å ønske seg en endring av reglene. Skiskyttere som Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen har begge gjort det klart at de synes dette forbudet er merkelig.

Det gjør også presidenten i deres eget forbund.

  • Det er jo merkelig at alle andre enn norske utøvere skal kunne benytte seg av denne muligheten. Vi ønsker bare at våre utøvere skal ha de samme mulighetene som konkurrentene, sier skiskytterpresident Tore Bøygard.