Alexander Bonsaksen, fra venstre, Espen "Shampo" Knutsen, Jan Tore Kjær, Erik Follestad Johansen og Jonas Oppøyen under lanseringen av Iskrigerne. Alexander Bonsaksen, fra venstre, Espen "Shampo" Knutsen, Jan Tore Kjær, Erik Follestad Johansen og Jonas Oppøyen under lanseringen av Iskrigerne. Foto: Scanpix

VIF tror «Iskrigerne» hjelper dem tilbake til hockeytronen

De er stjerner på tv, men slaktes på isen. Vålerengas iskrigere er imidlertid sikre på at tv-serien hjelper dem til å ta hockeytronen tilbake fra Oilers.

Det har vært langt større fokus på nakne rumper enn sportslig fiasko på Jordal denne høsten. Til tross for at Vålerenga ligger langt nede på tabellen og har tapt flere kamper enn de har vunnet, har oppmerksomheten rundt klubben fra Oslo Øst sjelden eller aldri vært større. Årsak: TV 2-serien «Iskrigerne», som fulgte den stolte ishockeyklubbens elitelag gjennom tykt og tynt hele forrige sesong, som blant annet endte med seriegull.

Denne sesongen har VIF sviktet fundamentalt på isen. Likevel dyrkes spillerne som stjerner og opplever en uvant heltestatus. Det bekymrer ikke Vålerenga-direktør Jan Tore Kjær, som ikke angrer på at klubben sa ja til å medvirke i serien.

Har mistet selvtilliten

— Jeg tror ikke det er noen sammenheng mellom «Iskrigerne» og den sportslige fiaskoen. TV 2 har fulgt oss siden sommeren 2013, og vi merker ikke lenger at kameranene er der. Problemene våre startet dessuten lenge før den første episoden av Iskrigerne ble vist på tv i november. Faktisk har vi vært dårlige helt siden første seriekamp mot Storhamar, sier Kjær, som benekter at den populære serien stjeler fokus fra spillerne.

— Dersom serien hadde begynt på tv i september ville det helt klart vært lett å skylde på den. Men vi har hatt det tungt og vært rufsete over lang tid. Nå tar vi imidlertid flere grep som vi tror skal snu situasjonen. Vi har forsterket laget, får flere tilbake fra skader og skal fokusere på det positive framover. Vi må få tilbake troen, selvtilliten, humoren og gleden hos spillerne, sier VIF-direktøren til Aftenbladet.

Kan få flere forsterkninger

Torsdag ble det klart at både Jesper Hoel, Thomas Olsen, Colin Spaberg Olsen og Eirik Salsten er vraket fra VIFs A-lagstropp inntil videre. I tillegg har klubben mistet landslagsbakcen Alexander Bonsaksen til finske Tappara.

Inn kommer de offensive forsterkningene Mathias Trygg, Francois Fortier og Simon Gamache. Også langtidsskadede Jonas Oppøyen er tilbake i trening.

Ifølge VIF-direktøren kan klubben takke nettopp «Iskrigerne» for at de trolig vil hente flere spillere i tiden som kommer. Mens både seriegull og øvrige medaljer allerede virker kjørt for Vålerenga, lover Kjær at de skal slå hardt tilbake i NM-sluttspillet.

— Vi forventer mye de nye signeringene, og vi har fortsatt plass til flere spillere. Etter at Bonsaksen dro åpnet det seg nye muligheter, og det er absolutt aktuelt å hente flere. Også økonomiske merker vi nemlig en veldig positiv effekt av Iskrigerne, sier Jan Tore Kjær.

Økt sponsorinteresse

Mandag hadde klubben et nytt møte med Oslo kommune angående "Nye Jordal". Klubbledelsen har nå stor tro på at en ny arena skal stå ferdig i 2018. Vi har merket store forandringer på sponsormarkedet i forbindelse med Iskrigerne, og det er også én av grunnene til at det blir mulig for å forsterke laget framover. Flere store og tunge bedrifter har lagt merke til oss og hockeysporten, og viser nå interesse for å støtte klubben. Jeg tror norsk hockey kommer godt ut av dette totalt sett, og for oss har det allerede hatt store, positive ringvirkninger. Vi er inne i et brytningspunkt som klubb og kommer til å slå hardt tilbake i årene som kommer, lover VIF-sjefen.

— Det er også derfor vi har signert en ny avtale og er i full gang med innspilling av sesong to, og etter hvert kanskje også sesong tre og fire. Vi merker ikke at fotografene er der lenger og opplever bare positive effekter av serien. Og hvis spillerne ikke takler at de må skrive noen flere autografer enn før og at det står noen hylende tenåringsjenter utenfor Jordal, har de ingenting i toppidretten å gjøre, sier Kjær.

FAKTA

Iskrigerne

Hva: TV 2 Zebra-sendt dokuserie om ishockeylaget Vålerenga.

Når: Premiere 10. november.

Hvordan: Et kamerateam fulgte laget på og utenfor isen i hele 2013/14-sesongen. Resultatet ble en serie som dokumenterer livet i klubben gjennom 20 episoder.

Annet: Innspillingen av sesong 2 er allerede i full gang. Konseptet er også solgt til dansk tv.